COMICIS REGIONALS

Els socialdemòcrates guanyen les eleccions d'Hamburg

L'SPD pateix un dur retrocés al seu feu, però podria governar de la mà dels Verds, que creixen un 13% fins a la segona posició

Els conservadors de Merkel (CDU) i els liberals també perden vots i l'AfD podria quedar-se sense escons

zentauroepp52448251 top candidate katharina fegebank of germany s green party an200223195820

zentauroepp52448251 top candidate katharina fegebank of germany s green party an200223195820 / CHRISTIAN MANG

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Partit Socialdemòcrata (SPD) va guanyar aquest diumenge amb claredat les eleccions regionals a la ciutat-estat d’Hamburg, al nord-oest d’Alemanya, mentre que la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) quedaria fora del Parlament regional.

Amb el 62,4% dels vots escrutats, l’SPD aconseguiria un 38,6% dels vots, una dura caiguda de fins a set punts respecte als comicis del 2015 que no evita que la força dirigida per Peter Tschentscher, successor de l’actual ministre de Finances Olaf Scholz, segueixi com a primera força. El més probable és que l’SPD opti per governar amb els Verds, un fenomen polític nacional que a Hamburg doblaria els seus resultats i se situaria com a segona força amb el 24,8% dels vots.

Per la seva part, la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera alemanya, Angela Merkel, cauria gairebé cinc punts fins a l’11,5 % dels suports, el que és el seu pitjor resultat a Hamburg des de la fundació de la República Federal Alemanya (RFA) el 1949.

L’Esquerra quedaria en quarta posició amb un 9,1% dels vots, sent l’únic partit al costat dels Verds que creix a les urnes. Un rumb completament oposat al seguit per les dretes. D’una banda, el Partit Liberal es quedaria amb un 5% dels vots, el mínim per obtenir representació parlamentària, mentre que la ultradretana Alternativa per Alemanya (AfD) es quedaria amb un 5,1%. Les dues formacions es podrien quedar sense representació parlamentària si, amb l’actualització de les dades, els seus resultats queden per sota d’aquest llindar.

Mes turbulent

Aquestes eleccions eren la primera cita amb les urnes després d’una sèrie d’esdeveniments que han fet trontollar la política alemanya i que, segons l’opinió dels experts, poden haver influït en el vot.

La ruptura del cordó sanitari a la ultradreta a Turíngia podia castigar la CDU i l’FDP, els dos partits que van votar al costat de la branca regional d’AfD –limítrofa al neonazisme– per aixecar un liberal com a cap de l’Executiu regional. L’acord de la discòrdia va durar poques hores i es va desfer després de les crítiques arribades des de tot Alemanya.

Notícies relacionades

L’atemptat xenòfob de Hanau (centre del país) d’aquest dimecres, en el qual un racista declarat va assassinar a trets deu persones, podria haver perjudicat AfD, que va evitar en tot moment qualificar de terrorisme els fets.

No obstant, la sortida d’AfD del parlament hamburguès també podria deure’s a altres raons. Segons les primeres anàlisis, l’extrema dreta no hauria perdut gairebé vots, però l’augment de la participació al ‘land’, del 62%, hauria dificultat les seves opcions de quedar per sobre del 5% necessari per obtenir escons. El 2015 van ser l’última força amb un 6,1% del total.