EL PERFIL

El terrorista ultra de Hanau: Un cèlibe paranoic

Tobias R. deia ser espiat des de la seva infància per una «organització secreta» que podia llegir la seva ment

hanau-11-muertos / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’únic sospitós del doble tiroteig de la ciutat alemanya de Hanau, que va deixar 10 morts dimecres a la nit, es revela com una persona amb un discurs racista paranoic, educat i seguidor de les teories de la conspiració. Abans de ser trobat sense vida a prop del cos de la seva mare, Tobias R., de 43 anys, va deixar un vídeo i un manifest de 24 pàgines que AFP ha pogut consultar.

Peter Neumann, especialista en terrorisme del King’s College de Londres, descriu a Twitter, de les mateixes fonts, una personalitat «d’extrema dreta» amb «un important problema de salut mental».

Tobias R. es presenta a la seva web com un alemany nascut el 1977 a Hanau, una ciutat de gairebé 100.000 habitants al centre d’Alemanya, on va créixer i va estudiar. Després del batxillerat, es va formar com a assessor bancari a Frankfurt abans d’estudiar Administració a Bayreuth (Baviera) entre el 2000 i el 2007. Segons diversos testimonis recopilats per AFP a Hanau, l’autor del doble tiroteig vivia molt a prop del segon bar, en un districte popular.

’Déjà vu’

En el seu manifest, on se suposa que els meticulosos dibuixos lineals el representen en diferents situacions de la seva vida, ell afirma haver sigut constantment espiat des de la seva infància per una «organització secreta» que podia llegir la seva ment.

Entre els «pensaments» que diu haver vist materialitzats evoca les guerres a l’Iraq i l’Afganistan iniciades pels EUA, el seu desig, «compliment» el 2004, de veure l’exfutbolista alemany Jürgen Klinsmann convertir-se en seleccionador del país, així com de la trama de diverses pel·lícules de Hollywood l’escenari de les quals havia imaginat (’Mira qui parla’, ‘La celda’ i ‘Starship Troopers’, ens altres). «Res d’això pot ser una coincidència», va dir, i va agregar que s’havia queixat tres vegades, sense èxit.

El seu monitoratge continu explica, segons ell, que sempre s’ha mantingut celibatari. No obstant, no s’aprecia cap retòrica dirigida a les dones en general, a diferència del moviment misogin dels celibats involuntaris.

Aniquilació

En el seu manifest, fa una crida per «aniquilar» la població d’almenys 24 països, al Magrib, Pròxim Orient –en particular la d’Israel– i el sud d’Àsia, avançant a les tesis racistes. En la seva visió del món, l’existència d’aquests «grups ètnics» és «en si mateix un error fonamental».

El seu odi envers els estranys podria néixer quan, als 22 anys, va dir que l’havien robat. Durant la identificació dels sospitosos, «el 90% de les persones que seran presentades són estrangers», afirma.

Crida als EUA

Convençut de la supremacia del poble alemany i admirador del president nord-americà, Donald Trump, instava els Estats Units a liderar la lluita per «salvar Occident», en particular per contrarestar la creixent influència de la Xina.

En un vídeo publicat a Youtube una setmana abans dels seus crims, eliminat des d’aleshores, va fer una crida en anglès a «tots els nord-americans» per «despertar»-se, al·legant que el seu «país està sota el control de societats secretes invisibles» que utilitzen «mètodes desconeguts com el control mental».

Notícies relacionades

Filmat davant una butaca marró, una paret de vells arxivadors i un llit petit, també parla de l’existència de «bases militars subterrànies» en les quals algunes persones «lloen el diable», maltracten, torturen i maten els nens».

La seva web personal també incloïa seccions sobre persones desaparegudes, sobre investigacions suposadament secretes del Govern dels EUA, així com sobre extraterrestres i sobre experiències psicològiques de la CIA en les dècades del 1950 i 1960.