REACCIÓ A LA MATANÇA

Merkel: «El racisme és verí, l'odi és verí»

La cancellera alemanya recalca que el seu Govern defensa els «drets i la dignitat» de totes les persones

zentauroepp52380628 german chancellor angela merkel arrives to give a statement 200220122808

zentauroepp52380628 german chancellor angela merkel arrives to give a statement 200220122808 / TOBIAS SCHWARZ

1
Es llegeix en minuts
Agencias

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha lamentat profundament l’assassinat de nou persones en dos tirotejos a la localitat de Hanau, dimecres a la nit, i ha explicat que hi ha molts indicis que el sospitós dels atacs va actuar per motivacions xenòfobes.

«En aquest moment hi ha molts indicis que l’assassí va actuar per motivacions ultradretanes i racistes, amb odi envers persones d’altres orígens, religions o aparences» ha manifestat Merkel en una compareixença davant de periodistes.

«El racisme és veríl’odi és verí i aquest verí existeix a la societat i és el culpable de massa crims», ha afegit la cancellera abans de recordar la sèrie de morts i atemptats del trio de neonazis NSU els anys 2000, la mort el juny passat de Walter Lübcke, un diputat defensor de l’acollida de refugiats, i l’atac contra una sinagoga a Halle, en el qual van morir dues persones a l’octubre.

Merkel, que ha condemnat aquest «terrible» atemptat, ha recalcat que el Govern alemany treballa en la defensa «dels drets i la dignitat» de totes les persones al nostre país». «Nosaltres no diferenciem per origen o religió. Nosaltres confrontem els que intenten dividir Alemanya amb totes les nostres forces i determinació», ha remarcat.

Missatges de Macron i Sánchez

Líders europeus com el president francès, Emmanuel Macron, i el cap de l’Executiu espanyol, Pedro Sánchez, han transmès a la cancellera alemanya la seva pena per la matança de Hanau.

Notícies relacionades

En un missatge a Twitter, Macron ha expressat la seva «immensa tristesa» i el seu «ple recolzament a Alemanya davant aquest tràgic atac». «Els nostres pensaments estan amb les víctimes i les seves famílies, que estan vivint el dol. Soc al costat de la cancellera Merkel en aquest combat pels nostres valors i la protecció de les nostres democràcies», ha afegit el mandatari.

Per la seva banda, Sánchez ha traslladat la «solidaritat» del poble espanyol amb Alemanya i «les famílies de les víctimes de l’atac terrorista». «Siguem ferms contra l’odi i la xenofòbia. Treballem junts en la defensa dels valors europeus, per la convivència i el respecte a la diversitat.»