VIOLÈNCIA A L'ÀFRICA

La comissió de la veritat de Burundi troba 6.000 cadàvers a sis fosses

El petit país africà treballa per tancar les ferides de la guerra civil entre hutus i tutsis

zentauroepp52308546 burundi200215190258

zentauroepp52308546 burundi200215190258

1
Es llegeix en minuts

El passat aflora amb tot el seu horror a Burundi. La Comissió de Veritat i Reconciliació del país africà ha trobat més de 6.000 cossos a sis fosses comunes a la província de Karusi, la troballa més gran des que el Govern va donar llum verda a les excavacions a principis d’any amb ànim que el país tanqui ferides i superi l’animadversió ancestral entre les ètnies hutu i tutsi.

El president de la comissió, Pierre Claver Ndayicariye, ha informat que s’han recuperat les restes de 6.032 víctimes i milers de bales. Les identificacions, que estan resultant molt complexes, han requerit l’ús de peces de roba, ulleres o altres pertinences, com ara rosaris, per identificar els morts.

No està resultant fàcil per a la petita nació de l’est de l’Àfrica l’acceptació d’un passat violent, marcat per l’ocupació colonial, la guerra civil i dècades de matances intermitents. La població de Burundi, dividida bàsicament entre els grups ètnics tutsi i hutu, encara manté obertes les ferides d’una guerra civil amb connotacions ètniques que va matar 300.000 persones abans del seu acabament el 2005.

«Trencar el silenci»

El president de la Comissió de la Veritat i la Reconciliació va celebrar que aquesta nova troballa hagi permès a les famílies hutus «trencar el silenci» que es va imposar fa 48 anys. La comissió dirigida pel Govern es va establir el 2014 per investigar les atrocitats comeses al país des del 1885 amb l’arribada dels estrangers fins al 2008, quan es va implementar per complet un acord de pau estancat per posar fi a la guerra civil.

Notícies relacionades

Fins ara ha mapat més de 4.000 fosses comunes a tot el país i identificat a més de 142.000 víctimes de violència. L’actual president, Pierre Nkurunziza, que va assumir el càrrec el 2005, per la qual cosa el mandat de la comissió de la veritat afecta a un curt període del seu mandat.

Les Nacions Unides han advertit que els abusos contra els drets humans podrien augmentar novament abans de les eleccions de maig de 2020. Des del 2015, quan Nkurunziza es va postular per a un tercer període disputat en el càrrec, centenars de burundesos han mort en enfrontaments amb les forces de seguretat.

Temes:

Burundi