Crisi política al país caribeny

Maduro vol que Espanya i altres països ajudin a trobar una sortida al conflicte polític a Veneçuela

Durant una roda de premsa, el president també va dir que quan els tribunals ordenin l'arrest de Juan Guaidó, «aquest dia anirà a la presó»

maduro

maduro / JHONN ZERPA (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Veneçuela vol que Espanya i «altres països amics», entre els quals Mèxic i l’Argentina, facilitin el diàleg amb l’oposició per resoldre el conflicte polític que té el país en la misèria i sense sortida a la vista. La proposta va sortir de boca del president Nicolás Maduro durant una roda de premsa al Palau de Miraflores. Al seu torn, Maduro sembla tenir un pla B si aquest full de ruta no es fa realitat. En aquest sentit, va assegurar que quan els tribunals veneçolans ordenin l’arrest del diputat Juan Guaidó, «aquell dia anirà a la presó». Guaidó ha sigut reconegut com a «president encarregat» pels EUA i 54 governs, entre els quals l’espanyol.

El madurisme creu que la seva capacitat d’encolumnar darrere seu l’oposició continua minvant més enllà dels suports internacionals sonors que rep el legislador. Guaidó ha promès noves mobilitzacions per imposar condicions polítiques a Maduro. «No ha arribat aquest dia, però arribarà», va dir el cap d’Estat sobre l’eventual detenció del seu principal antagonista.

Taula de negociació

Però alhora, la seva diplomàcia explora la sortida consensuada a l’encallador de la mà d’Espanya i altres nacions i la mateixa Unió Europea. Per a Maduro, les converses haurien de començar abans que es convoquin eleccions parlamentàries, previstes en principi per a finals d’aquest any. El diàleg podria crear condicions per a una reforma del Consell Nacional Electoral (CNE).

Notícies relacionades

D’acord amb Maduro, a Espanya es va fer «una novel·la, el Delcygate», en al·lusió a la conversa que va tenir la vicepresidenta Delcy Rodríguez amb el ministre de Transport, José Luis Ábalos. «Això és un secret de Delcy, ella no m’ha explicat aquest secret, què va parlar amb Ábalos», va assenyalar sobre aquesta trobada a Barajas.

Finalment, Maduro va afirmar que el seu Govern espera una sentència favorable del Tribunal Penal Internacional (CIP) en relació amb la demanda contra les sancions nord-americanes. «Nosaltres anem amb tota la bona fe perquè hi hagi justícia. El poder de les proves que té Veneçuela té només un camí, la justícia», va expressar.