Informe

Milers de nens són cada any víctimes de violència en zones de conflicte de l'Àfrica

L'oenagé Save the Children xifra en 55.882 els delictes comesos contra menors del 2014 al 2018

Milers de nens són cada any víctimes de violència en zones de conflicte de l'Àfrica

VIRGINIE BERO OCHA

Es llegeix en minuts

Efe

Només entre 2014 i 2018 es van cometre 55.882 delictes contra menors, alguns d’ells molt greus com ara assassinats, mutilacions, abusos sexuals i segrestos, en zones esquitxades per conflictes armats a l’Àfrica, va revelar aquest divendres l’oenagé Save The Children. Somàlia figura com el país on es van produir més violacions d’aquest tipus –sobretot en forma de reclutament forçós, segrest, mutilació o assassinat– seguit pel Sudan del Sud i Nigèria. A més d’aquests tres països, les dades també inclouen la República Democràtica del Congo (RDC), Mali, el Sudan i la República Centreafricana.

Des de 2014 i fins a 2018, almenys 11.369 nens i nenes van ser assassinats o mutilats en conflicte i més de 24.000 van ser reclutats per grups armats, segons dades recopilades per Save The Children basades en informes detallats de l’ONU. A més, 4.678 menors més, sobretot nenes, van anar abusades sexualment, la meitat d’elles a Somàlia i la República Democràtica del Congo (RDC); país en el qual la violació és utilitzada com a arma de guerra per desenes de milícies.

I en total, en aquests vuit països, grups armats van atacar més de 3.060 escoles, la majoria, l’any 2015 i el nord de Nigèria, on el grup gihadista Boko Haram continua atemorint la població civil.  I així mateix, van tenir lloc al voltant de 500 atacs verificats contra hospitals –cosa que d’acord amb el dret internacional constitueix un crim de guerra– i gairebé 9.300 nens van ser segrestats.

Erradicació de conflictes

«A Mali, la situació dels nens és realment crítica. Veiem nens assassinats, violats; alguns d’ells han vist com els seus germans i pares morien davant d’ells», recorda en el text Mariam, de 18 anys i membre del Consell assessor per a nens i gent jove de Mali.

Et pot interesar

Save The Children publica aquestes dades dos dies abans que els caps d’Estat i Govern de l’Àfrica es reuneixin el 9 i 10 de febrer a la capital etíop d’Addis Abeba amb motiu de la 33a Assemblea ordinària de la Unió Africana (UA).

Una trobada centrada aquest any en l’erradicació dels conflictes i l’avaluació del programa «Silenciem les armes», que pretenia acabar amb la violència al continent per a 2020. «Els Estats membres de la UA i les parts en conflicte han de trobar maneres consensuades, significatives i sostenibles de posar fi a les guerres i protegir els nens de qualsevol forma de violència, abús i explotació», urgeix la representant de Save The Children davant de l’organització panafricana, Doris Mpoumou.