PROJECTE CONJUNT

L'alcalde de Porto aposta per la unió d'Espanya i Portugal

Rui Moreira suggereix crear Iberolux, una estratègia ibèrica coordinada a nivell internacional estil Benelux, que agrupa Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg

iberica

iberica

1
Es llegeix en minuts
Carlos García (Efe)

¿Seria possible que Espanya i Portugal adoptessin un model similar al Benelux, integrat per Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg? L’alcalde de la ciutat lusitana de Porto, Rui Moreira, aposta per una estratègia ibèrica coordinada a nivell internacional que ja té nom: Iberolux.

«Sempre vaig creure, des que Portugal i Espanya tenen democràcies, que hauríem de tenir un Iberolux, com un Benelux», ha assegurat Moreira.

Espanya i Portugal, ha agregat, «haurien de tenir una estratègia coordinada». «La unió entre les nostres ciutats és òbvia i parlem un idioma que no és el mateix, però ens entenem», ha insistit Moreira, que va arribar a l’alcaldia de Porto el 2013 al capdavant d’una candidatura independent avalada per la dreta.

El projecte comú va més enllà de les fronteres europees i arriba a Iberoamèrica, «essencial per a nosaltres [Portugal i Espanya]», ha afegit l’alcalde.

Col·laboració

Exemple dels bons resultats de la col·laboració entre els dos països és el projecte Xacobeo 2021, que inclou una programació conjunta coordinat per l’alcalde de la ciutat lusitana de Viana do Castelo, a mig camí entre Porto i Santiago de Compostel·la, ha indicat.

«El Miño va deixar de ser frontera» i el Nord de Portugal i Galícia viuen «un moment fantàstic» en matèria turística, ha destacat l’alcalde. «Fem una feina excel·lent amb ajuntaments i amb el Govern de Galícia».

El Camí de Santiago, referent

El Camí de Santiago s’ha convertit en un referent també per a Portugal –gairebé la quarta part dels pelegrins inicien el recorregut en terra lusitana– i el país, ha explicat, treballa en el desenvolupament de les rutes de la costa i el camí de l’interior.

Notícies relacionades

A més, va subratllar, les connexions aèries amb Madrid i Barcelona converteixen Porto en un punt estratègic per al turisme i les comunicacions a Portugal.

«Madrid és molt important per a nosaltres i hi ha molts portuguesos, entre els quals m’incloc, que quan van a l’Amèrica Llatina prefereixen utilitzar la connexió amb Madrid», ha assegurat.

Temes:

Portugal Porto