Les disputes al país sud-americà

L'ONU reconeix que té una «capacitat limitada» per promoure una solució de la crisi veneçolana

António Guterres, secretari general de l'Organització de les Nacions Unides, va cridar el madurisme i l'oposició a reprendre les negociacions

L'admissió del funcionari es coneix després que el Govern impedís la visita d'una comissió de la CIDH

comision-cidh-venezuela

comision-cidh-venezuela

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El secretari general de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), António Guterres, va reconèixer amargament que l’organització internacional té una capacitat «limitada» per impulsar una solució política de la crisi veneçolana. Guterres va expressar el seu neguit per no haver contribuït prou a aplanar el camí del diàleg entre el Govern de Nicolás Maduro i l’oposició que encapçala el diputat Juan Guaidó, a qui els EUA i 54 països més van reconèixer com a «president encarregat» d’aquest país. El diplomàtic portuguès va remarcar que el diàleg «és l’única manera de superar les dificultats». L’ONU va recolzar en el seu moment la mediació noruega entre les parts. «Desafortunadament no ha produït resultats ara per ara».

L’admissió de Guterres es va conèixer poques hores després que el Govern veneçolà frenés l’arribada a Caracas d’una comitiva de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) que havia sigut convidada per les forces opositores que controlen el Parlament. «Copa Airlines va impedir l’abordatge de la delegació de la CIDH a la porta de l’avió a Panamà. Tots amb els ‘boarding passes’ a les mans. Van informar que van rebre instruccions que no estàvem autoritzats a ingressar al país», va informar l’organisme adscrit a l’Organització d’Estats Americans (OEA). La CIDH, que tenia previst «observar al terreny» la situació dels drets humans en aquest país, va anunciar que «es trobarà amb les víctimes» dels atropellaments estatals a la frontera entre Colòmbia i Veneçuela. Al seu torn, l’Assemblea Nacional (AN, Parlament) es va oferir per rebre els testimonis de les persones afectades per la repressió.

El Palau de Miraflores ja havia anticipat que no rebria la CIDH perquè «Veneçuela ja no forma part de l’OEA». El president Nicolás Maduro va decidir retirar-se de l’organisme continental des del moment que bona part dels països integrants, amb Estats Units al capdavant, van reconèixer Guaidó com a principal autoritat interina. El president de l’Assemblea Nacional Constituent (ANC), Diosdado Cabello, va dir sobre això: «L’OEA per a nosaltres no existeix». Cabello li va reclamar a la CIDH que posés la seva mirada a Bolívia, Colòmbia i Xile i la desviés de Caracas. Va semblar desconèixer que la CIDH acaba de donar a conèixer conclusions lapidàries sobre les violacions als drets humanes perpetrades per l’Estat xilè en el marc de les protestes iniciades a mitjans d’octubre a Santiago.

Dia de la Dignitat 

Notícies relacionades

La visita va intentar fer-se sense sort un dia especial per al madurisme: cada 4 de febrer es commemora l’alçament militar contra el Govern de Carlos Andrés Pérez liderat pel llavors coronel Hugo Chávez aquell dia de 1992. En hores del matí, Maduro va encapçalar la litúrgia estatal, que és anomenada Dia de la Dignitat Nacional. Fa 28 anys, va dir davant d’una nombrosa manifestació, es va dur a terme «una rebel·lió contra el Fons Monetari Internacional (FMI)» i «el neoliberalisme». Va assenyalar en aquest sentit que els objectius polítics d’aquest alçament, coronats a partir de 1998 amb la victòria electoral de Chávez, no poden comparar-se amb «la potineria oligarca finançada des de Colòmbia i els Estats Units» per obligar-lo a abandonar de la presidència. Va dir que l’extint mandatari va construir el seu poder als barris pobres mentre Guaidó, a qui va qualificar de «bobolongo» fa el «ridícul» a Miami, on «ven la pàtria imaginària en la qual hi ha».

Els EUA i Rússia en escena

El conflicte veneçolà segueix mentre mostrant totes les seves arestes internacionals. Guaidó va ser personalment convidat a escoltar el discurs de l’Estat de la Unió de Donald Trump davant del Congrés norteamericà. Alhora, Caracas va anunciar la imminent visita del ministre d’Afers Exteriors de Rússia, Serguéi Lavrov. El canceller arribarà a la capital veneçolana divendres i serà rebut per Maduro, entre altres funcionaris.