EL DIA DEL 'BREXIT'

Les portades de la premsa britànica per acomiadar-se de la UE el dia del 'brexit'

Mentre mitjans com 'The Guardian' i 'The National' lamenten la sortida del Regne Unit, els sensacionalistes celebren que «per fi» en són fora

banderas

banderas / TOLGA AKMEN (AFP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest divendres 31 de gener del 2020 passarà a la història com el dia del ‘brexit’. La premsa britànica dedica a aquesta complexa i controvertida sortida del Regne Unit de la Unió Europea les seves primeres pàgines amb diferents enfocaments i intencions segons el seu posicionament en aquesta ruptura. Aquestes són les portades dels principals diaris del país.

‘The Guardian’

Amb una simbòlica imatge de la bandera britànica al costat d’un petit castell de sorra semienderrocat, situat davant una imponent roca verdosa, ‘The Guardian’ titula a la seva portada «‘Small island’» («Illa petita») i remarca que, després de 47 anys, el Regne Unit abandona la UE en la més gran aposta (utilitzen la paraula ‘gamble’ que en anglès es refereix als jocs d’apostes) d’una generació.

‘The Independent’

La portada de ‘The Independent’ és el símbol de la UE amb una estrella negra, la del Regne Unit. Al centre, la paraula ‘adeu’ en totes les llengües de la Unió, i el titular planteja una pregunta: «Avui el Regne Unit abandona la UE. ¿És inevitable que algun dia hi tornem?».

‘The Daily Telegraph’

Boris Johnson ocupa tota la portada de ‘The Daily Telegraph’, en una imatge que interpel·la el lector. El titular, significatiu: «Això no és el final, sinó el principi».

‘The National’

L’escocès ‘The National’ situa en portada les estrelles de la UE il·luminades per una espelma amb el següent missatge: «Estimada Europa. Nosaltres no vam votar això. Acordeu-vos de –i en majúscules– deixar una llum encesa per Escòcia».

‘The Scotsman’

El també escocès ‘The Scotsman’ lluu a la seva portada les banderes britànica, escocesa i europea i titula «Un comiat, no un adeu».

Els sensacionalistes

Davant la mirada més crítica de la premsa no sensacionalista, les portades dels tabloides acullen amb alegria que «per fi» són fora de la UE. 

‘Daily Mail’

«Una nova albada per al Regne Unit», titula el ‘Daily Mail’. «La nostra orgullosa nació abandona per fi la UE», apunta en portada abans de l’afegitó: «Encara amics d’Europa, però lliures i independents una vegada més després de 47 anys».

‘Daily Express’

‘¡Sí, ho hem fet!’ és el titular de portada del ‘Daily Express’, que explica que en aquest «gloriós moment» el primer ministre donarà inici a «una nova era de renovació i canvi per al Regne Unit».

‘The Sun’ 

«El nostre moment ha arribat» titula el sensacionalista ‘The Sun’. I afegeix a tall d’editorial en portada: «Avui, després de 30 anys de resistència davant el perill del superestat europeu, el gran poble del Regne Unit ha aconseguit, per fi, el ‘brexit’».

Notícies relacionades

‘Daily Record’

En contrast amb aquests tres últims tabloides, feliços pel ‘brexit’, el ‘Daily Record’ destaca que «El Regne Unit mai tornarà a ser el mateix» i situa a la portada una versió d’una moneda commemorativa realitzada amb motiu del ‘brexit’. Si a la moneda original hi diu «Pau, prosperitat i amistat amb totes les nacions», la versió del ‘Daily Record’ apunta «Aïllats, molt pitjor, més febles i dividits».