REUNIÓ BILATERAL

Merkel i Erdogan mostren les seves diferències sobre el conflicte de Líbia

La cancellera alemanya promet més diners a Turquia per aturar l'arribada de refugiats a Europa

zentauroepp51916129 german chancellor angela merkel receives a gift from turkish200124175048

zentauroepp51916129 german chancellor angela merkel receives a gift from turkish200124175048 / POOL

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president turc, Recep Tayyip Erdogan, han mostrat aquest divendres les seves diferències sobre el conflicte de Líbia, després que diumenge passat se celebrés una conferència a Berlín en la qual es va acordar sumar esforços per mantenir l’alto el foc.

Durant una roda de premsa a Istanbul després de la reunió que han mantingut els dos dirigents, Merkel ha considerat que la conferència va ser un pas positiu i que ara «tots els bàndols hi han de posar de part seva». «Però Hafter no el va firmar. Va dir que sí, però no ha firmat res. Això és intolerable», ha contestat Erdogan, mirant a la seva interlocutora. «L’acord va ser acceptat per totes les parts. Hi va haver un acord verbal», ha continuat Merkel. «Sí, però ¿Hafter va firmar?», ha dit Erdogan. Merkel ha conclòs: «Crec que aquí hi ha un malentès. Continuem».

Més sintonia han mostrat al revisar la situació a Síria. Merkel ha promès que Alemanya donarà més diners a Turquia perquè aquest país bregui amb els refugiats i eviti, com està fent Ankara des del 2015, que arribi una altra massa de migrants a Europa a través del mar Egeu.

«La contribució de Turquia amb la crisi dels refugiats ha sigut enorme –ha dit la cancellera–. Tenen dins del seu país 3,6 milions de refugiats sirians».

Refugis de maó

Notícies relacionades

Segons l’acord de 2015, la UE es va comprometre a entregar-li, en diversos anys, 6.000 milions d’euros a Turquia. Encara no han sigut tots entregats, i l’acord acaba aquest any. Merkel ha assegurat que vol que continuï. «Aquests 6.000 milions no són suficients, esclar, i haurem d’afegir-ne més. Hem de continuar recolzant Turquia perquè els sirians encara no poden tornar a casa, [a Síria]», ha dit la cancellera alemanya, que s’ha compromès també a aportar recolzament financer a Erdogan per pal·liar la crisi que viu la regió siriana d’ Idlib.

La zona, situada al nord-oest del país, està sent assetjada per les forces lleials a Bashar al-Assad, que estan realitzant, durant l’últim mes, avenços militars sobre el terreny juntament amb bombardejos constants sobre les ciutats de la regió. «Idlib allotja 4,5 milions de persones, i 400.000 han arribat a la nostra frontera –ha dit Erdogan–. Sota les condicions de l’hivern, hem decidit començar la construcció de refugis de maó. La cancellera ha ofert el seu recolzament. Li dono les gràcies».