L'acord que negocien la UE i Turquia, en sis punts

L'acord que negocien la UE i Turquia, en sis punts

EFE / NAKE BATEV

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L'esborrany del nou acord que negocien la Unió Europea i TurquiaUnió EuropeaTurquia per reenviar a territori turc els refugiats. Aquests són els seus principals punts. 

1 / EXPULSIÓ D'IMMIGRANTS

“Tots els nous immigrants irregulars que travessin des de Turquia a les illes gregues seran retornats a Turquia”, assenyala l'esborrany sobre una mesura que defineixen com a temporal i extraordinària i que consideren “necessària” per posar fi “al patiment humà i restaurar l'ordre públic”. El text assenyala que tots els immigrants hauran de ser registrats a l'arribar a les illes i que les autoritats gregues processaran qualsevol sol·licitud d'asil. Aquells que no presentin demanda o aquells refugiats les sol·licituds dels quals es declarin infundades o inadmissibles seran retornats a Turquia. El cost serà cobert per la UE i el Consell Europeu es dóna per satisfet amb el compromís d'Ankara que els expulsats rebran “una protecció d'acord amb els estàndards internacionals”.

2 / UN SIRIÀ PER UN ALTRE SIRIÀ

“Per cada sirià que sigui retornat a Turquia de les illes gregues, un altre sirià serà reubicat des de Turquia a la UE”. L'esborrany manté la creació d'aquest mecanisme com a incentiu perquè Ankara accepti de tornada els refugiats sirians i per desincentivar que els refugiats segueixin intentant travessar cap a les illes prometen “donar prioritat” als immigrants que mai hagin intentat entrar de forma irregular a la UE. Els 28 utilitzaran les 18.000 places disponibles dins del pla de reassentament –de caràcter voluntari- pactat el juliol del 2015 i si fos necessari utilitzaran les 54.000 places que no han sigut assignades dins del pla de reubicació per a la qual cosa Brussel·les haurà de presentar una nova proposta.

3 / EXEMPCIÓ DE VISATS PER ALS TURCS

A canvi, la UE accepta accelerar el full de ruta sobre la liberalització de visats per eximir els ciutadans turcs d'aquest requisit com a molt tard a finals del 2016. El text constata, no obstant, que Turquia haurà de complir amb tots els requisits exigits i si ho fa la Comissió Europea presentarà una proposta a finals d'abril que serà decidida en codecisió per Consell i Eurocambra. Entre els paràmetres hi figuren per exemple els passaports biomètrics. 

4 / MÉS DINERS PER A TURQUIA

La UE es compromet a accelerar el desemborsament dels 3.000 milions d'euros, acordats l'any passat i assignats a la facilitat de refugiats per a Turquia, i a identificar abans de finals de març nous projectes. Segons l'esborrany, els 28 estan disposats “a decidir sobre finançament addicional de fins a un màxim de 3.000 milions addicionals fins a finals de 2018” però quan aquests diners s'hagin esgotat i hagin permès aconseguir els resultats desitjats. Segons Turquia, el seu cost anual en refugiats ronda els 10.000 milions mentre que la Comissió Europea xifra la despesa en 7.000 milions.

5 / NEGOCIACIONS D'ADHESIÓ

Notícies relacionades

La UE es compromet a preparar l'obertura de nous capítols en les negociacions d'adhesió “tan aviat com sigui possible”. Una redacció molt més tèbia que l'exigida per Ankara que aspirava a rebre via lliure cinc nous capítols, congelats el 2008 per la negativa del Govern de Tayyip Erdogan a obrir els seus ports i aeroports a Xipre, un país que Turquia no reconeix. Es tracta, sens dubte, de l'escull polític més rellevant i que té més possibilitats de fer descarrilar la negociació si Ankara no cedeix.

6 / ZONES SEGURES A SÍRIA

La UE accedeix a treballar amb el Govern turc per millorar “les condicions humanitàries dintre de Síria”, un altre dels objectius d'Ankara per intentar que els refugiats sirians no segueixin travessant cap al seu territori.