POLÈMICA MIGRATÒRIA

Trump augmenta el control de les embarassades que sol·licitin visat

Els EUA imposen una regla nova per limitar el «turisme de naixement» i evitar que hi hagi nadons que obtinguin la ciutadania al seu territori

Les veus crítiques amb la nova mesura temen que condueixi a la discriminació i obligui les dones a amagar si esperen un fill

zentauroepp46974776 erly marcial of honduras joined the united states bound migr200123185318

zentauroepp46974776 erly marcial of honduras joined the united states bound migr200123185318 / CARLOS GARCIA RAWLINS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Administració del president Donald Trump ha llançat aquest dijous una nova norma que apunta a limitar el que qualifica de «turisme de naixement» de les dones que entren als Estats Units amb visat de turista per obtenir la ciutadania per als seus nadons nascuts en territori nord-americà.

Segons la normativa del Departament d’Estat, que entrarà en vigor aquest divendres, es podria exigir a les dones embarassades que sol·licitin el visat de visitant que demostrin que tenen una raó específica per viatjar més enllà del part, com una necessitat mèdica.

Trump s’enfronta a la reelecció al novembre i està fent de la restricció de la immigració legal i il·legal un dels punts forts de la seva futura campanya. Durant la seva presidència, ha criticat el dret a obtenir la ciutadania de qualsevol persona nascuda als Estats Units, que s’apliquen fins i tot als nens nascuts de turistes. Però eliminar aquest dret requeriria un canvi en la Constitució dels Estats Units.

Cap llei del país prohibeix que les dones estrangeres viatgin als Estats Units per donar a llum, tot i que els funcionaris dels consolats podrien exigir als visitants que demostrin que tenen els mitjans financers per pagar un procediment mèdic si aquest fos el motiu del viatge.

En alguns casos, els presumptes operadors i clients de les companyies que promouen el «turisme de naixement» als Estats Units han sigut acusats de proporcionar una informació falsa a les autoritats d’immigració per amagar els plans de donar a llum al país.

Riscos

El Departament d’Estat ha dit en un comunicat que la nova regla té l’objectiu d’abordar uns riscos de seguretat nacional, inclosa l’activitat criminal associada amb la indústria per als viatges relacionats amb el naixement.

La regla exposa que els funcionaris consulars han d’investigar les dones viatgeres per determinar si poden estar embarassades, però no explica com els oficials han de prendre aquestes determinacions.

El Departament d’Estat ha indicat que els funcionaris no preguntaran a totes les sol·licitants d’un visat si estan embarassades o si pretenen quedar-se en estat de bona esperança, sinó que només plantejaran el problema si tenen «una raó específica» per creure que l’únic propòsit de la visita als EUA és el de donar a llum.

Inquietud

Notícies relacionades

No obstant, les veus crítiques temen que la nova regla pugui conduir a la discriminació. «És absurd que l’Administració Trump estigui convertint els treballadors de les ambaixades i els consolats en policies sobre la reproducció», ha dit Kerri Talbot, director del Centre d’Immigració que dona recolzament als migrants. «Les dones hauran d’amagar els seus embarassos només per obtenir un visat de turista per visitar els Estats Units», ha destacat.

Les estadístiques dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels EUA mostren que aproximadament 9.300 nens van néixer al país de mares que viuen a l’estranger el 2017, i 900 més en territoris d’ultramar. Les xifres no especifiquen quants són naixements de dones turistes.