Editorial

La deriva de Trump

La normativa que permet la detenció indefinida de nens immigrants vulnera els drets humans

1
Es llegeix en minuts
STX17  WASHINGTON  ESTADOS UNIDOS   09 08 2019 - El presidente estadounidense  Donald Trump  conversa con los medios este viernes antes de embarcar en el helicoptero presidencial en el exterior de la Casa Blanca  Washington D C  Estados Unidos   Trump viaja a su club de golf en Bedminster para pasar alli varios dias de vacaciones  EFE  Shawn Thew

STX17 WASHINGTON ESTADOS UNIDOS 09 08 2019 - El presidente estadounidense Donald Trump conversa con los medios este viernes antes de embarcar en el helicoptero presidencial en el exterior de la Casa Blanca Washington D C Estados Unidos Trump viaja a su club de golf en Bedminster para pasar alli varios dias de vacaciones EFE Shawn Thew / SHAWN THEW (EFE)

La política migratòria de Trump fa un pas endavant en el seu afany de convertir la frontera americana en una espècie de bastió inexpugnable. Ara s’anuncia un canvi normatiu que ha de permetre a l’Administració la detenció de forma indefinida de famílies d’immigrants sense papers, la qual cosa significa que s’anul·laria l’anomenat acord Flores que preveu un màxim de 20 dies de detenció per als menors. En el seu moment, la separació de pares i fills i la reclusió d’aquests en recintes inhabitables, sense les mínimes condicions de salut i higiene, ja va provocar un rebuig internacional, però les mesures que ara hem conegut van més enllà en una lluita contra la immigració que vulnera elsdrets humansmés elementals.

La nova normativa encara es pot revertir als tribunals, però es tracta d’un episodi més en la dinàmica embogida del mandatari americà. Esquitxada de disbarats i d’exabruptes, però també de mesures efectives que atempten contra els pilars de la democràcia i que posen en un compromís l’economia mundial, com la guerra comercial amb la Xina. La idea recent de Trump de comprar Groenlàndia ha sigut percebuda com una broma de mal gust, però indica el tarannà del president, amb una reacció insòlita d’ajornar una visita d’estat a Dinamarca per la negativa a negociar una hipotètica venda. Despit infantil, amenaces i prepotència de magnat, però també polítiques inhumanes avalades per un discurs excloent i supremacista.