CORRUPCIÓ A LLATINOAMÈRICA

S'escapen 76 presos d'una presó del Paraguai amb l'ajuda dels funcionaris

Els presos van abandonar la presó de Pedro Juan Caballero a través d'un túnel i per la mateixa porta

El Govern reconeix que la corrupció en el sistema penal ha arribat a límits insospitats

paraguay-fuga-prision

paraguay-fuga-prision

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«De pel·lícula», van dir gairebé a l’uníson a Asunción, però la realitat una altra vegada supera els guionistes més imaginatius. Un total de 76 reclusos, 19 d’ells pertanyents al grup delictiu brasiler Primer Comando Capital (PCC), es van escapar de la presó de Pedro Juan Caballero del Paraguai. Uns ho van fer a través d’un túnel mentre que d’altres van sortir per la mateixa porta del penal. L’acció va comptar amb la complicitat dels funcionaris de presons i va sumir en un escàndol el Govern del president Mario Abdo Benítez.

La ministra de Justícia Cecilia Pérez va ser l’encarregada d’explicar l’inexplicable. «Nosaltres considerem la corrupció com la causa d’aquest episodi», va ser el primer que va dir. Després va reconèixer que un túnel «no es fa en un sol dia i no pot ser que tot el personal no hagi vist aquesta quantitat de sorra». Al seu criteri, «tot el personal hi devia estar involucrat, no només aquells que estaven de guàrdia».

Les autoritats no tenen encara una explicació sobre la fuga. El ministre de l’Interior, Euclides Acevedo, ha explicat que segons la informació d’intel·ligència, els interns en realitat van ser ras i curt alliberats i van sortir per la contraporta principal. «La corrupció dins de les penitencieries és pitjor que l’epidèmia del dengue. Pot ser una coincidència, però just el director del penal està de vacances», va afegir. Segons mitjans de premsa, els presos es van emportar fins i tot seus electrodomèstics.

El negoci de la marihuana

Pedro Juan Caballero es troba a 450 quilòmetres d’Asunción. Es tracta de la zona amb més assassinats a tot Paraguai i, a més, una localitat dominada pel negoci de la droga. Es calcula que hi ha 10.000 plantes de marihuana per hectàrea. Els principals beneficiaris d’aquest negoci són el PCC i altres bandes de narcotraficants que operen a la frontera brasilera. Hores abans de la fuga, la Policia Nacional i la Força de Tasca Conjunta (FTC) van confiscar una avioneta amb 400 quilos de cocaïna, fusells AK 47, armes llargues, municions, bidons de combustible i uniforme camuflat. Tres homes van ser detinguts després d’un tiroteig amb policies que no va deixar ferits ni víctimes fatals. Les lloes a les forces de seguretat van durar un sospir en boca de les autoritats.

Detenen personal carcerari

La ministra Pérez va voler dimitir però el president li va demanar que es mantingués en el seu lloc. La seva primera mesura va ser arrestar tot el personal de la presó de la vergonya. «Aquí no hi haurà contemplacions, aquí no importa el rang o el grau de les persones que han tingut responsabilitat en aquest fet, tant penal com administrativa. Seran destituïts i s’estan obrint investigacions en tots els àmbits, tant policial com militar, perquè aquest centre penitenciari hauria d’haver tingut resguard», ha advertit.

Notícies relacionades

El Govern, va assegurar, se centrarà en les pròximes hores en la tasca de recapturar els pròfugs. «Presumim que són pocs els que són a l’altre costat, [en al·lusió al Brasil]». La majoria dels fugits «encara estan en territori nacional». Segons Pérez, el seu col·lega brasiler Sergio Moro ja es va posar a disposició per col·laborar amb les detencions. Les autoritats polítiques temen ara que el que ha passat a Pedro Juan Caballero es repliqui en altres unitats penitenciàries. De moment, la ministra de Justícia va ordenar que forces policials i militars envoltin les presons del nord paraguaià i també a Ciudad del Este, que comparteix fronteres amb l’Argentina i el Brasil. No obstant, l’ordre donada per Pérez no sembla oferir més garanties. De fet, el ministre de Defensa, Bernardino Soto Estigarribia, va reconèixer que els militars que realitzaven tasques similars abans de la fugida en massa a Pedro Juan Caballero també seran sotmesos a una investigació.

El calat de la corrupció i el negociat és tan profund que la ministra va reconèixer que el Govern enfronta una tasca colossal. «Sempre hem dit que es necessita una reforma de manera urgent i per a això hem de començar de zero a les noves presons».