CRISI A BUCKINGHAM

Isabel II deixa a Enric i Meghan sense tres milions d'euros a l'any

Els ducs de Sussex hauran de pagar a partir d'ara el lloguer de la seva residència a Windsor: 15.000 euros al mes

La fortuna personal de la parella ascendeix a 40 milions d'euros, segons els mitjans britànics

zentauroepp51808837 merchandise depicting britain s prince harry and meghan  duc200119173703

zentauroepp51808837 merchandise depicting britain s prince harry and meghan duc200119173703 / HENRY NICHOLLS

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE

La independència té un preu. En el cas del príncep Enric i Meghan Markle serà alt. Adeu als diners públics. Adeu a diversos títols i privilegis. En el comunicat emès dissabte pel Palau de Buckingham, Isabel II imposa les seves regles als ducs de Sussex. La parella havia demanat «un període de transició» després d’anunciar la renúncia a les seves obligacions com a membres de la família reial. La reina ha respost amb una retellada dràstica.  

Portades de la premsa britànica dedicades als ducs de Sussex / AP Photo Frank Augstein / )

 A partir d’aquesta primavera ja no viuran de fons públics. El príncep Enric perdrà uns tres milions d’euros a l’any que rebia del pressupost de l’Estat, administrat per la reina. Aquests diners, l’anomenat sovereign grant, són la partida que el Govern dedica al manteniment de la monarquia. La sobirana distribueix una part entre els principals membres de la família, per cobrir les seves activitats en nom de la Corona.

Les polèmiques reformes

D’aquesta contribució pública, que a l’últim exercici va assolir els 95 milions d’euros, es van pagar les reformes de Frogmore Cottage, la nova residència a Windsor dels ducs de Sussex.  Les obres van costar 2,8 milions d’euros i van provocar una gran controvèrsia. Enric i Meghan van tornar aquests diners, tot i que no s’ha especificat quan.

La casa, en la qual amb prou feines han viscut uns mesos, està tancada i el personal que l’atenia ha sigut recol·locat en altres llocs. De moment la parella la continuarà mantenint com la seva residència familiar al Regne Unit, tot i que haurà de pagar el lloguer, que pot assolir fàcilment els 15.000 euros mensuals.

 

Enric i Meghan podran negociar acords comercials, tot i que han de ser «respectuosos» amb la reina. El príncep ja ha acordat participar en un documental per a Apple TV sobre salut mental amb Oprah Winfrey.  Meghan posarà veu a un film de Disney, a canvi d’un donatiu per a una organització de conservació del planeta.

Recolzament financer del príncep Carles

Malgrat la ruptura, la parella continuarà rebent una quantitat no revelada, (però sens dubte milionària), «de recolzament financer privat» per part del príncep Carles. Per evitar controvèrsies, aquests diners podrien no procedir del Ducat de Cornualla, establert el 1337 per mantenir la independència econòmica del Príncep de Gal·les.

D’acord amb els mitjans britànics la fortuna personal d’Enric i Meghan ascendeix a uns 40 milions d’euros i ningú dubta el seu potencial com a royal rock stars d’aconseguir substancials ingressos amb les seves futures activitats professionals.  

 

Notícies relacionades

De moment el matrimoni, que encara no ha decidit si viurà a Toronto o Vancouver, conserva un servei de seguretat permanent, una altra factura milionària, que pot elevar-se encara més pel fet de viure entre el Canadà i el Regne Unit.

La solució final sobre aquest capítol està per decidir. En el futur, la parella podria participar, al costat de la resta de la família reial, en esdeveniments com el Trooping the Colour, casaments i funerals, però no podran utilitzar el títol de «Sa Altesa Reial». Enric veurà desaparèixer també els seus títols militars honorífics.