CATÀSTROFE AÈRIA

L'Iran reconeix que va fer caure l'avió ucraïnès «per error»

L'operador del sistema de defensa va confondre l'aparell, en el qual viatjaven 176 persones, amb «un míssil de creuer»

Les Forces Armades iranianes asseguren que el fet d'abatre'l va ser «involuntari i per un error humà» i portaran el culpable davant de la justícia

zentauroepp51682908 int200111175214

zentauroepp51682908 int200111175214 / ABEDIN TAHERKENAREH

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba

Després de negar amb insistència haver abatut un avió ucraïnès amb 176 persones a bord, l’Iran finalment ha admès aquest dissabte ser el responsable de la tragèdia. L’explicació del règim, en un gest inèdit, és que es va tractar d’«un error humà», que les forces armades iranianes van atacar el vol civil al confondre’l amb un míssil de creuer en el marc de la tensió arran de l’assassinat del general iranià Qasem Soleimani en un atac dels EUA a l’Iraq.

El primer en reconèixer la culpa per la demolició de l’avió, que cobria la ruta Teheran-Kíev i en el qual van morir tots els passatgers i la tripulació, ha estat el comandant de la Força Aeroespacial de la Guàrdia Revolucionària, Amir Ali Hayizadeh. Després de la seva compareixença, la ira popular contra el règim per les seves mentides inicials s’ha fet sentir als carrers en forma de protestes.

«Preferiria haver mort»

«Assumeixo tota la responsabilitat i obeiré la decisió que sigui. Hauria preferit morir que presenciar un accident així», ha afirmat Hayizadeh en una compareixença televisada en la qual ha dit que no volia ocultar l’error però que era necessari revisar l’ocorregut abans de donar una informació oficial.

Segons el seu relat, «un míssil de rang curt va explotar a prop de l’avió [d’Ukraine International Airlines] i per això l’aparell va poder continuar volant una estona [...] però va acabar esclatant al xocar contra el terra».

«Mala decisió» d’un oficial

Hayizadeh ha explicat que en els últims dies, les forces aèries iranianes es trobaven en el seu «nivell més alt de disposició» per por d’un atac dels EUA i que un oficial va prendre la «mala decisió» d’obrir foc sobre l’avió després de confondre’l amb un míssil de creuer. Poc abans de la demolició de l’avió ucraïnès, l’Iran havia atacat amb míssils bases aèries dels EUA a l’Iraq, en represàlia per l’assassinat de Soleimani. 

Abans de disparar, l’operador va intentar contactar amb els seus comandaments per obtenir l’aprovació, però el sistema de comunicació va donar error. Les forces armades han assenyalat en un comunicat que portaran «el culpable» davant de la justícia.

El president iranià, Hassan Rouhani, va assegurar que «la terrible catàstrofe» es va deure en part a les «amenaces i intimidacions» de Washington que van portar a les Forces Armades a estar en alerta per defensar el país «de possibles atacs».

Acusacions prèvies del Canadà

Teheran ha negat que la demolició del Boeing 737 fos culpa seva fins avui, malgrat que alguns dels països dels passatgers, com el Canadà, havien denunciat que un míssil terra-aire va abatre l’avió i dels vídeos que mostraven un impacte a l’avió abans de caure. A l’avió viatjaven 167 passatgers, entre els quals hi havia 82 iranians i 63 canadencs –la majoria amb doble nacionalitat– i nou tripulants ucraïnesos.

Després que Teheran hagi admès la seva responsabilitat, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va parlar per telèfon amb Rouhani, segons fonts oficials de Kíev.

La República Islàmica ha facilitat a Ucraïna totes les dades disponibles i el Líder Suprem iranià, l’aiatol·là Ali Khamenei, ha promès arribar al fons en les investigació de les possibles «irregularitats i negligències» que van abatre l’avió i prendre «les mesures necessàries per evitar que es repeteixin tals incidents».

Zelenski ha acordat avui amb el president francès, Emmanuel Macron, que experts francesos desxifrin les caixes negres de l’avió, segons un comunicat de la presidència ucraïnesa.

Ràbia entre la població iraniana

Les explicacions del règim dels aiatol·làs no han satisfet la seva població, que ha respost amb mostres de ràbia i dolor a les xarxes socials.

Els iranians han expressat fortes crítiques a les autoritats amb les etiquetes #error_humà i #compatriota_assassí, en persa, i per haver negat durant dos dies l’ocorregut.

Notícies relacionades

Les fotografies dels morts han circulat per Twitter i Instagram amb comentaris com «ells morts per un error i les seves famílies en aquest gran dolor suportant mentides», segons l’agència Efe.

En record dels morts, s’han organitzat avui vetlles amb espelmes a diverses universitats de Teheran, ja que entre les víctimes del sinistre hi havia desenes d’estudiants.

Temes:

Iran Ucraïna