POR D'UNA NOVA CRISI SANITÀRIA

Una seixantena d'infectats per una misteriosa epidèmia a la Xina

El brot dispara l'alerta regional i a Singapur, Taiwan i les Filipines fan controls de temperatura als viatgers

zentauroepp1320134 china out   a woman suspect in handcuffs gets tested for sar200107162849

zentauroepp1320134 china out a woman suspect in handcuffs gets tested for sar200107162849

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Una epidèmia causada per un virus desconegut ha afectat dotzenes de persones a la Xina i ha esperonat la por d’una altra crisi sanitària. Són ja 59 víctimes, localitzades majoritàriament en una megaciutat de l’interior, però amb algun cas ja en la llunyana Hong Kong, fet que explica l’aprensió per l’imminent tràfec de l’Any Nou xinès.

Els afectats desenvolupen símptomes típics de la pneumònia, com ara febres, problemes respiratoris i lesions pulmonars. Les autoritats mèdiques han aclarit que no hi ha evidències de contagis entre humans i han presentat una llarga llista de descarts: no és SARS (Síndrome Respiratòria Aguda Severa), MERS (Síndrome Respiratòria de l’Orient Mitjà), adenovirusgrip aviàriaporcina ni un altre dels sospitosos habituals. Sí que es coneix el seu epicentre. És un mercat de peix d’un barri perifèric de Wuhan (capital de Hubei) que oferia un zoològic culinari: ocells, serps, conills, cérvols... i molts d’ells eren vius. En aquest ecosistema s’han covat algunes de les pitjors epidèmies: en un de l’antiga Canton, la província costanera on s’estofa qualsevol bestiola que càpiga a l’olla, es va gestar el SARS el 2002 a través de les civetes vives.

En quarantena

El gruix dels contagiats per la nova epidèmia són venedors d’aquell mercat, que ja ha sigut clausurat. El Govern local ha extremat la higiene a la zona, hi ha enviat tècnics per identificar el virus i ha sotmès a observació mèdica els 163 veïns que van tenir contacte amb els malalts. Set dels 59 infectats estan ingressats en situació crítica i estan sotmesos a quarantena.

L’epidèmia ha disparat l’alerta regional. Aeroports de SingapurTaiwan les Filipines sotmeten a controls de temperatura els arribats de Wuhan i la preocupació s’ha disparat a Hong Kong després que 21 viatgers mostressin problemes respiratoris. La cap executiva, Carrie Lam, ha anunciat mesures de seguretat reforçades a la frontera i els comerços de l’excolònia han omplert les seves prestatgeries de màscares facials. Hong Kong és especialment fràgil per la seva altíssima densitat de població i la seva condició de ‘hub’ aeri global. A més del SARS, ja va patir la grip aviària el 1997 i la porcina el 2009.

A Pequín li ha esclatat la crisi en el pitjor moment. Centenars de milions de xinesos es preparen ja per tornar a les seves llars o per viatjar per tot el món en la setmana festiva de l’Any Nou xinès. Aquest èxode anual, el més gran en la història en temps de pau, suposarà un repte majúscul per a les autoritats sanitàries del país.

En contacte amb l’OMS

Notícies relacionades

La Xina acostumava a amagar les seves crisis sanitàries sota l’alfombra fins que se’ls escapava de les mans. Però, després de la calamitosa gestió de la síndrome respiratòria SARS, Pequín va donar un cop de volant cap a la transparència i la col·laboració internacional. L’Organització Mundial de la Salut (OMS), que en els últims anys ha aplaudit l’actitud xinesa, ha informat que està monitorant la crisi en contacte constant amb les autoritats de Pequín.

Però la falta d’informació sobre una misteriosa epidèmia ha estimulat la rumorologia en les xarxes socials i ha empès el Govern a l’apagada censora per evitar el pànic. Vuit persones han sigut detingudes ja per difondre informacions falses.

Temes:

Xina