CRISI A PRÒXIM ORIENT

L'OTAN acusa l'Iran de desestabilitzar la regió

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, demana a Teheran que eviti respondre «amb més violència i provocacions»

L'alt representant per a la política exterior de la UE, Josep Borrell, convoca una reunió d'emergència de caps de la diplomàcia europeus aquest divendres

zentauroepp51620610 nato secretary general jens stoltenberg delivers a speech du200106215043

zentauroepp51620610 nato secretary general jens stoltenberg delivers a speech du200106215043 / KENZO TRIBOUILLARD

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Aquest dilluns el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha advertit que un nou conflicte a la regió del Pròxim Orient no va «en interès de ningú» i ha apressat Teheran a abstenir-se de respondre amb «més violència i provocacions». Stoltenberg ha eludit valorar l’assassinat del general iranià Qasem Soleimani divendres passat durant un atac amb drons comandat per l’Exèrcit dels Estats Units a l’aeroport de Bagdad que ha sacsejat el tauler geopolític i amenaça la seguretat a tota la regió.

«Va ser una decisió dels Estats Units, no de la coalició o de l’OTAN», però «tots els aliats estan preocupats per les activitats desestabilitzadores a la regió i els atacs contra infraestructures energètiques a l’Aràbia Saudita o bases de la coalició a l’Iraq», s’ha limitat a respondre a la pregunta sobre la seva opinió de l’assassinat després d’una reunió d’emergència celebrada pels 29 ambaixadors de l’Aliança Atlàntica. 

Stoltenberg ha explicat que oficials del Pentàgon i de l’Administració de Donald Trump han informat durant la trobada dels motius de l’operació tot i que ha eludit comentar públicament els detalls o explicar si algun país aliat ha criticat la decisió dels Estats Units. «En la reunió hem vist una gran unitat de tots els aliats en la lluita contra el terrorisme», ha afirmat el polític noruec després d’una trobada que també ha servit per confirmar la suspensió de la missió d’entrenament de les forces de seguretat iraquianes a causa de l’escalada de la tensió. 

Missió entrenament a l’Iraq

«La seguretat del nostre personal és primordial en tot el que fem. De moment hem suspès l’entrenament sobre el terreny. Estem prenent totes les precaucions necessàries per protegir la nostra gent», però «l’OTAN està preparada per continuar quan la situació ho permeti», ha dit sobre una missió d’entrenament de les forces locals que va començar el 2018 i que compta amb l’aval de l’Executiu de Bagdad.

I de moment no és el cas a causa de les «activitats desestabilitzadores» de l’Iran a la regió, com es considera el recent atac contra instal·lacions energètiques saudites o la demolició d’un dron nord-americà, que exigeixen, segons el parer dels països aliats, contenció i una rebaixa de la tensió. «L’Iran ha d’abstenir-se de més violència i provocacions», ha afirmat Stoltenberg, que ha assegurat que tots els països estan «d’acord que l’Iran mai ha d’obtenir armes nuclears». «Compartim la preocupació per les proves de l’Iran amb míssils i estem units a condemnar el recolzament de l’Iran a diferents grups terroristes».

Consell extraordinari divendres

Notícies relacionades

La reunió d’ambaixadors de l’OTAN no és l’única cita d’emergència sobre l’Iran que es viurà a Brussel·les aquesta setmana. La preocupació sobre una possible escalada i les conseqüències per a la regió, tal com han manifestat els líders d’Alemanya, França i el Regne Unit en un comunicat conjunt subscrit aquest dilluns, és màxima i l’alt representant per a la política exterior de la UE, Josep Borrell, ha anunciat la convocatòria d’un consell extraordinari de ministres d’exteriors de la UE aquest divendres 10 de gener. 

L’escola de comissaris també té previst abordar la situació dimecres, segons ha anunciat la seva presidenta, Ursula von der Leyen, amb l’objectiu que Borrell, que ha convidat a Brussel·les el ministre d’exteriors iranià Mohammad Yavad Zarif però sense resposta encara, informi la resta de comissaris. «Estem molt preocupats per l’anunci de l’Iran que no respectarà els límits fixats pel pla d’acció conjunt [en l’acord nuclear]. Aquest anunci arriba en un moment de greus tensions a la regió. Des del punt de vista europeu és important que l’Iran torni a l’acord nuclear. Hem de convèncer-los que és en el seu propi interès», ha dit l’alemanya.