INFERN DE FLAMES I FUM

Els pilots australians s'enfronten a una calor insuportable i espessos núvols de fum tòxic per rescatar les víctimes dels incendis

El fum causat per les flames, que ja han calcinat gairebé sis milions d'hectàrees, viatja més d'11.000 quilòmetres per l'oceà Pacífic i arriba a Xile

our-people-are-highly-trained-professional-but-not-always-able-to-complete-the-mission-on / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els incendis que assolen des del setembre passat Austràlia semblen no tenir final, i les imatges que deixen les flames són cada vegada més impactants i desoladores. És el cas d’un vídeo difós pel vicemariscal de l’Exèrcit de l’Aire, el comandant Joe Iervasi, que ha mostrat les condicions de vol que han de suportar els pilots de les aeronaus militars dedicades a ajudar en les tasques de rescat.

Les imatges mostren com els militars sobrevolen un cel totalment ataronjat que sembla que s’està esquerdant, alhora que s’enfronten a una calor insuportable i espessos núvols de fum tòxic per rescatar les víctimes.

El vídeo difós s’ha gravat aquest dissabte a Mallacoota, una petita localitat del sud-est del país. Les forces armades australianes ja han aconseguit evacuar uns 1.000 turistes i residents de la ciutat costanera, però la Força Aèria s’ha encarregat de les evacuacions prioritàries, com els nens, els malalts i els ancians.

Els incendis forestals han causat ja 23 morts, la majoria en els incendis de finals d’any, i han destruït més de 1.000 vivendes, mig miler de les quals en l’última setmana

El fum arriba a Xile

Mentrestant, el fum causat per les flames, que ja han calcinat gairebé sis milions d’hectàrees, ha arribat aquest dilluns a Xile, després de viatjar més d’11.000 quilòmetres per l’oceà Pacífic.

Un tàlveg –una depressió baromètrica que penetra entre dues zones d’alta pressió– hauria servit de conducte a través del qual la fumarada ha creuat el Pacífic fins al continent sud-americà.

Notícies relacionades

La meteoròloga Edita Amador ha explicat que el fum es pot apreciar especialment a la zona central de Xile, on una boirina cobreix un cel que en condicions normals estaria serè, i que és «factible» que es mantingui així fins aquest dimarts.

«En els pròxims dies probablement es dirigeixi cap a l’Argentina», ha pronosticat l’experta de la Direcció Meteorològica de Xile.