ESCALADA DE TENSIÓ AMB ELS EUA

L'Iran anuncia que se saltarà els límits del pacte nuclear després de l'assassinat de Soleimani

Borrell convida a Brussel·les el ministre d'Exteriors per abordar la decisió de Teheran

zentauroepp51596260 iranians gather in the northeastern city of mashhad on janua200105181255

zentauroepp51596260 iranians gather in the northeastern city of mashhad on janua200105181255 / MEHDI JAHANGHIRI

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba

L’Iran ha anunciat aquest diumenge que trenca els seus compromisos de l’acord nuclear del 2015, enmig de l’escalada de tensió amb els Estats Units per l’assassinat en un atac nord-americà a l’Iraq, divendres passat, del comandant de la Força Al Quds de la Guàrdia Revolucionària iraniana, Qasem Soleimani.

Segons la televisió estatal de l’Iran, després d’«una reunió molt important» celebrada aquest diumenge a la nit per determinar les mesures a adoptar, Teheran no sent més l’obligació de complir l’acord que havia firmat sobre el seu programa nuclear amb els EUA, RússiaFrança, la Gran BretanyaAlemanya la XinaWashington va abandonar el pacte el maig del 2018. 

«La decisió d’avui determinarà la política de l’Iran respecte a la implementació del JCPOA (sigles en anglès de l’acord nuclear)», havia remarcat poc abans el portaveu del Ministeri d’Exteriors iranià, Abas Musaví, en una roda de premsa a Teheran, sense avançar més detalls. Teheran ja ha deixat de complir alguns punts i tenia previst anunciar una cinquena reducció aquest gener, que ara es veu afectada per «la situació actual».

Es temia que l’assassinat de Soleimani afectés el pacte atòmic, i el Servei Europeu d’Acció Exterior ha indicat que el cap de la diplomàcia comunitària, Josep Borrell, ha convidat el ministre iranià d’Exteriors, Mohammad Javad Zarif, a Brussel·les per tractar aquest assumpte. Borrell va remarcar «la importància de preservar» l’acord nuclear iranià que, segons el seu parer, «continua sent crucial per a la seguretat global».

Les autoritats iranianes ja van superar els límits imposats en l’acord a l’emmagatzemament d’urani i d’aigua pesada, així com als nivells d’enriquiment, i han posat en funcionament centrifugadores avançades. Borrell ha recalcat a Zarif la necessitat de rebaixar la tensió, actuar amb moderació i evitar una escalada més gran que perjudica tota la regió i la seva població.

Amenaces de represàlies

L’Iran ha afirmat aquest diumenge que Washington no s’atrevirà a atacar el país persa i ha aconsellat als EUA que retiri les seves tropes de l’Orient Mitjà. Un antic cap de la Guàrdia Revolucionària iraniana, Mohsen Rezaei, ha indicat en un discurs televisat que «la ciutat israeliana de Haifa (nord del país) i centres militars d’Israel» es podrien incluir com a objectius d’atacs en represàlia per la mort de Soleimani.

Per la seva part, el líder del grup xiïta libanès Hezbollah, Hasan Nasrala, va fer una crida a les milícies xiïtes per atacar objectius nord-americans a tot Orient Mitjà, fins i tot amb atemptats suïcides, i va predir que els americans abandonaran la regió en «taüts», emportant-se Israel també amb ells.  «Això és el principi d’una nova guerra», ha assegurat Nasrala en un discurs televisat des de Beirut, la capital libanesa.

Comiat i homenatges

El cadàver del general Soleimani ha arribat al matí a Teheran, on s’havia de celebrar una gran cerimònia que finalment s’ha dut a terme a Mashhad, la segona ciutat iraniana, segons ha anunciat la Guàrdia de la Revolució.

Notícies relacionades

«Considerant la presència intensa i gloriosa d’un milió de persones revolucionàries a Mashhad, en la cerimònia per acomiadar el gran general iranià Soleimaní [...] no és possible celebrar l’esdeveniment a Teheran», ha indicat la Guàrdia en un comunicat. Milions d’iranians s’han llançat als carrers de diferents ciutats per retre homenatge a Soleimani, segons l’agència iraniana Fars.