CONFLICTE REGIONAL

Desenes de milers de persones acomiaden Soleimani mentre l'Iran clama venjança

Diversos míssils han caigut sense ocasionar víctimes a prop de l'ambaixada dels EUA a Bagdad i d'una base nord-americana

zentauroepp51582400 mourners carry the coffins of iran s top general qassem sole200104202856

zentauroepp51582400 mourners carry the coffins of iran s top general qassem sole200104202856 / Khalid Mohammed

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Desenes de milers d’iraquians s’han acomiadat aquest dissabte del general iranià Qasem Soleimani i del cap de les Forces de Mobilització Popular (FMP) iraquianes, Abu Mahdi al-Muhandis, morts aquest divendres passat en un atac nord-americà a la capital de l’Iraq.

«Mort a Amèrica», deien els manifestants, que passejaven el fèretre de Muhandis i Soleimani, ironies de la vida, a bord d’un cotxe de la marca nord-americana Chevrolet. Els cossos –juntament amb els altres vuit morts– han sigut traslladats a les ciutats santes de Kerbala i Najaf, on tindran lloc les seves cerimònies fúnebres. Soleimani després serà traslladat a l’Iran, on serà enterrat dimarts amb honors d’Estat a la seva ciutat, Kerman, després de tres dies de dol oficial.

Soleimani, considerat per molts el segon home més poderós de l’Iran, era el líder de la Força Al-Quds, l’organització militar iraniana encarregada d’actuar a l’exterior: era l’home que movia tots els fils de l’Iran a les guerres de Síria i l’Iraq.

«Els nord-americans no s’han adonat del gran error que han comès», va dir el president iranià, Hassan Rouhani, que va anar a visitar la família de Soleimani. «Sens dubte, els EUA són més odiats avui que abans. La venjança de la sang del màrtir Soleimani tindrà lloc el dia en què vegem que amb la continuació de la lluita es tallarà per sempre la mà maligna dels EUA  a la regió», ha afegit

Objectius nord-americans

Objectius nord-americansNo només Rouhani ha promès venjança. L’aiatol·là i guia suprem, Ali Khamenei, després que es conegués la mort de Soleimani, també va fer el mateix. Un comandant de la Guàrdia Revolucionària iraniana ha advertit que castigaran els EUA quan es posin a tret. «Tenim identificats des de fa temps objectius nord-americans35 posicions dels EUA i Tel Aviv estan al nostre abast», ha afirmat Gholamali Abuhamzeh, comandant iranià de la regió de Kerman, d’on era Soleimani.

Hi ha més coses: aquest dissabte, diversos míssils han caigut a prop dels voltants de l’ambaixada nord-americana a Bagdad i d’una base militar on hi ha soldats nord-americans. Les Forces de Mobilització Popular, una milícia xiïta iraquiana però controlada per l’Iran, ha avisat els soldats regulars iraquians que s’allunyin a partir d’aquest diumenge de les bases dels EUA a l’Iraq.

Notícies relacionades

D’altra banda, el Parlament iraquià té previst aquest diumenge sotmetre a votació una resolució que permeti expulsar del país els 5.000 soldats de Washington que hi ha desplegats a l’Iraq. El Govern nord-americà, a més, ha demanat a tots els seus ciutadans que abandonin el país.

També ho han fet altres països, com Espanya que ha recomanat a tots els seus ciutadans que no viatgin ni a l’Iraq ni a l’Iran –llevat que sigui estrictament necessari– per la situació d’alta tensió que es viu a la regió.

L’OTAN suspèn part de les seves activitats a l’Iraq

La mort de Soleimani i la incertesa que el succés ha generat, a més, ha tingut repercussions per als altres països occidentals. L’OTAN, a través d’un dels seus portaveus, ha anunciat aquest dissabte que l’aliança transatlàntica ha suspès temporalment una missió d’entrenament  a forces de seguretat iraquianes.

Temes:

Iran Iraq