Incendis a Austràlia

Austràlia mobilitza 3.000 reservistes davant de la crisi d'incendis catastròfics

A Nova Gal·les del Sud hi ha almenys uns 60 focus que cremen fora de control

Dos morts més en jornada catastròfica d'incendis al sud d'Austràlia

australia-nueva-gales / periodico

3
Es llegeix en minuts
Rocío Otoya (Efe)

 Austràlia va mobilitzar dissabte tres mil reservistes en una nova jornada d’incendis forestals en condicions «catastròfiques» al sud-est del país, on dues noves víctimes van elevar a 21 nombre de morts en aquesta crisi.

Les morts van tenir lloc a l’illa Kangaroo, la tercera més gran del país, situada a 112 quilòmetres d’Adelaida, a l’estat d’Austràlia del Sud, on s’han calcinat 100.000 hectàrees, la majoria al parc nacional Flinders Chase, llar de 60.000 cangurs, 50.000 coales i animals en perill.

«Ens està costant un alt preu», va dir a la premsa el primer ministre, Scott Morrison, al recordar les víctimes i les més de 1.500 vivendes que s’han calcinat a tot el país des del setembre.

Morrison va anunciar el desplegament dels reservistes i del vaixell ‘Adelaide’ per ajudar en l’evacuació d’afectats, l’obertura de bases militars per allotjar temporalment els damnificats i una partida de 20 milions AUD (13,8 milions de dòlars dels EUA o 12,4 milions d’euros) per llogar quatre hidroavions, entre altres mitjans aeris.

«Estem posant més botes de les forces de defensa sobre el terreny, més avions al cel, més barcos al mar i més camions per donar suport a la lluita contra els incendis i els esforços de recuperació com a part de la resposta coordinada per aquests terribles focs», va afegir el dirigent en el seu compte de Twitter.

Morrison va fer l’anunci després de setmanes de crítiques per la seva falta de resposta als incendis i al canvi climàtic, i després de trobar-se amb el rebuig de veïns a les zones afectades per les flames que es van negar a donar-li la mà i el van insultar.

Calor extrema i vent

Durant tot dissabte les temperatures van superar els 40 graus al sud d’Austràlia, amb màximes com els 48,9 graus en un barri de la perifèria de Sydney, mentre el vent bufava amb força i canviava de direcció, cosa que complicava la tasca dels bombers.

A l’estat de Victoria es van declarar 73 nous focus que es van sumar als 53 que cremaven aquesta setmana, la majoria a la part oriental, limítrof amb l’estat de Nova Gal·les del Sud, on més de 3.000 bombers combaten 150 focs.

A última hora de la tarda, hi havia uns 25 focus actius per als quals es va elevar l’alerta a nivell d’emergència en aquests dos estats, que des de la Nit de Cap d’Any pateixen uns incendis que només en els últims sis dies han causat deu morts i han cremat mig miler de cases.

La calor i el vent van portar les autoritats de Victoria a declarar els dies previs «condicions catastròfiques», el màxim nivell d’alerta per incendis al país, mentre que a Nova Gal·les del Sud es va advertir a residents de diverses zones que ja era «massa tard per evacuar».

helicopteros-australia / periodico

Milers d’evacuats

Els que sí que van poder ser evacuats van ser un miler dels 3.000 residents i turistes que havien quedat acorralats en una platja de la localitat costanera de Mallacoota, a Victoria, alguns dels quals han arribat avui a Melbourne a bord d’un barco de la Marina.

Milers de persones més es troben en centres d’evacuació en diversos punts del sud del país, com l’instal·lat en un balneari de la localitat costanera de Merimbula, a Nova Gal·les del Sud, on es troba l’argentina Verónica Valderrama.

«Hi ha focs al nord i al sud, dependrà dels vents», va dir a Efe Valderrama, la casa de la qual a la localitat de Lochiel encara no s’ha vist afectada per les flames tot i que va remarcar que «hi ha focs per tots costats i la gent està estressada».

Per la seva part, l’espanyola María Andreu Martín, que viu amb el seu marit i dos fills petits a Bega, a uns 420 quilòmetres al sud de Sydney, va dir a Efe que va decidir anar-se’n divendres a Canberra després que el foc l’obligués a fugir d’un centre d’acampada, a l’insistir que «el que et salva és sempre sortir aviat».

Notícies relacionades

Canberra, on avui la temperatura arriba als 43 graus, té fum però no és ni la meitat del que hi ha allà a baix [a Bega]», va assegurar la dona, que va afegir que el seu retorn a la seva ciutat dependrà de les condicions.

«Hi ha uns focs que estan creixent i la carretera és al costat», va remarcar.