Sydney manté els focs artificials de la nit de Cap d'Any malgrat les protestes pels incendis

Sydney (Australia), 31/12/2019.- People claim early harbourside positions at Kirribilli ahead of the New Year’s Eve fireworks display in Sydney, Australia, 31 December 2019. (Incendio) EFE/EPA/MICK TSIKAS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Sydney (Australia), 31/12/2019.- People claim early harbourside positions at Kirribilli ahead of the New Year’s Eve fireworks display in Sydney, Australia, 31 December 2019. (Incendio) EFE/EPA/MICK TSIKAS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT / MICK TSIKAS (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Reuters

Sydney s’ha cobert de fum hores abans d'acabar l’any, ja que la intensa calor i els vents han alimentat els incendis forestals al sud-est d’Austràlia. Malgrat això, les autoritats han decidit que els espectaculars focs artificials anuals de la nit de Cap d’Any de la ciutat se celebrin.

 Les autoritatsvan instar ahir els turistes a Nova Gal·les del Sud (NSW) que vagin a les platges per evitar incendis a l’interior de les ciutats turístiques, on es concentren els acampats i els parcs de caravanes. «Buscar refugi més a prop de la platja... és una opció molt més segura», va dir el comissionat del Servei de Bombers Rurals de NSW, Shane Fitzsimmons. La majoria dels incendis han sigut provocats per llamps, va dir, i va advertir que les condicions eren volàtils. «Sota les condicions de vent sec i calorós que esperem avui, hi ha moltes possibilitats que comencin nous incendis com a resultat de part d’aquesta activitat», ha advertit Fitzsimmons.

Els bombers han donat el vistiplau per a l’exhibició de focs artificials de nit de Cap d’Any sobre el port de Sydney, fins i tot després que s’alcessin veus crítiques i un polític laborista estatal pressionés perquè se suspengués, pel risc d’incendi i en solidaritat amb altres ciutats del país, com Canberra, on sí que s’han suspès les celebracions amb pirotècnia, o moltes altres localitats de la mateixa Nova Gal·les del Sud.

Notícies relacionades

 «Molts de nosaltres tenim sentiments contraposats per a aquesta nit, però l’important que traiem d’aquesta situació és que som un estat resistent», ha declarat als periodistes la primera ministra estatal, Gladys Berejiklian. «No vull allunyar-me un segon de la profunda sensació de pèrdua i tragèdia que moltes persones senten a tot l’estat», ha afegit. Dilluns, un bomber voluntari va perdre la vida, i és la tercera víctima mortal des que va començar la recent sèrie d’incendis forestals. El camió del bomber de 28 anys va ser arrasat per vents extremadament forts. Segons Fitzsimmons, els equips de bombers van descriure l’escena com a «veritablement horrible, un tornado de foc».

Un camió de bombers a prop de Melbourne / AFP

A la veïna Victòria, els bombers calculen que aquest dilluns s’han perdut «múltiples propietats» per un canvi de vent, cosa que ha obligat a evacuar els turistes. Unes columnes de foc de fins a 14 quilòmetres (8,7 milles) van crear els seus propis sistemes climàtics, i van generar llamps i forts vents, amb algunes columnes de fum com tornados, segons el controlador regional de l’Autoritat de Bombers de Victoria, Peter O’Keefe.