Onada d'incendis

Picabaralla entre Greta Thunberg i el primer ministre australià per l'emergència climàtica

«Ni tan sols catàstrofes com aquesta semblen suscitar mesures polítiques, ¿com és això possible?», va penjar a Twitter la jove activista

Picabaralla entre Greta Thunberg i el primer ministre australià per l'emergència climàtica

CPOIS KELVIN HOCKEY

Es llegeix en minuts

Sídney

El primer ministre d’AustràliaScott Morrison, i l’activista contra el canvi climàtic Greta Thunberg van mantenir aquest dilluns un encreuament de crítiques sobre els vincles entre els incendis al país oceànic i la crisi causada per l’escalfament global.

La disputa va començar quan Thunberg va publicar diumenge en el seu compte de Twitter imatges dels incendis acompanyades del comentari: «Ni tan sols catàstrofes com aquesta semblen suscitar mesures polítiques, ¿com és això possible?»

«No em correspon fer comentaris sobre el que persones de fora d’Austràlia creuen que ha de fer Austràlia. A Austràlia farem el que creiem que és apropiat per a Austràlia i aquest ha sigut sempre el principi pel qual em guio. No soc aquí per provar d’impressionar la gent de fora», va respondre Morrison.

El primer ministre australià va haver de disculpar-se públicament diumenge per haver-se’n anat a Hawaii amb la seva família durant els incendis al seu país, que s’estan veient agreujats per una onada de calor, que ha elevat la temperatura mitja màxima a un nou rècord de 41,9 graus.

Condicions «catastròfiques»

Morrison, un ferri defensor de la important indústria del carbó, s’ha enfrontat a una sèrie de manifestacions en protesta per la seva falta de lideratge durant els incendis i la falta de mesures per reduir les emissions de gasos contaminants i emprendre una transició cap a l’ús d’energies netes.

Et pot interesar

Mentrestant, unes 200 cases van quedar destruïdes durant el cap de setmana a Austràlia per l’onada d’incendis en condicions «catastròfiques» que van afectar gran part del sud-est del país, on segueixen actius més d’un centenar de focus.

Les autoritats preveuen que a finals de setmana tornin a agreujar-se les condicions davant d’aquesta onada d’incendis, que van començar abans de l’inici de l’estiu austral en què s’espera una escassetat de pluja fins al 21 de març.