PROTESTA PELS BOMBARDEJOS

Trump acusa l'Iran de l'assalt de l'Ambaixada dels EUA a Bagdad

L'ambaixador i personal diplomàtic de la legació han sigut evacuats per seguretat

La protesta és en resposta pel bombardeig nord-americà de diumenge contra milícies proiranianes a l'Iraq i Síria

zentauroepp51540160 hashd al shaabi paramilitary forces fighters set fire on t191231133156 / THAIER AL-SUDANI

zentauroepp51540160 hashd al shaabi  paramilitary forces  fighters set fire on t191231133156
zentauroepp51540152 iraqi protesters throw stones at the us embassy in baghdad s191231133144
zentauroepp51540165 iraqi protesters try to disable the camera on the outer wall191231133208

/

2
Es llegeix en minuts
Efe

Centenars d’iraquians  simpatitzants de les milícies progovernamentals Forces de Mobilització Popular, integrades principalment per xiïtes, han atacat aquest dimartsl’Ambaixada dels Estats Units a Bagdad en protesta pelsbombardejos nord-americans contra posicions d’aquesta agrupació armada proiraniana que actua a l’Iraq i Síria.

Els manifestants han aconseguit penetrar a la seu diplomàtica i han cremat part del mur que l’envolta, així com algunes cabines i torres de vigilància, mentre que els guàrdies de seguretat de la legació estan intentant dispersar-los amb gasos lacrimògens, segons ha constatat un fotògraf d’Epa/Efe.

Manifestants iraquians intenten accedir a l’Ambaixada dels EUA a Bagdad / Ahmad al rubaye (afp)

L’ambaixador dels EUA i el personal diplomàtic han sigut evacuats de l’ambaixada per seguretat, segons han informat a Reuters dues fonts del Ministeri d’Exteriors iraquià. Queden a l’edifici membres de la seguretat de la delegació.

El president dels EUA, Donald Trump, ha acusat el règim de Teheran d'estar darrere de l’assalt a la delegació diplomàtica. «L’Iran orquestra una atac contra l’ambaixada americana a l’Iraq. I n’és el màxim responsable», ha tuitejat el mandatari, mentre ha dit que espera que l’Iraq utilitzi les seves forces de seguretat per protegir l’edifici.

Ha fet el mateix el secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, que també amb un tuit, ha acusat l’Iran de recolzar els «grups» que «estan amenaçant» l’ambaixada nord-americana a Bagdad. 

Els incidents han començat quan centenars de persones, que venien del festeig funerari de combatents morts en els bombardejos dels EUA han travessat el pont d’Al-Mualaq per arribar a la Zona Verda, on hi ha les seus governamentals i diplomàtiques.

Segons fonts del Ministeri de l’Interior iraquià citades per Efe, en un primer moment alguns manifestants han intentat escalar el mur de ciment que envolta l’ambaixada nord-americana. S’han dirigit cap a l’edifici i han organitzat una seguda de protesta mentre onejaven banderes iraquianes al crit de «Mort a Amèrica».  Entre les persones concentrades hi ha els principals líders de Multitud Popular, com el seu president, Faleh al-Fayad, el vicepresident, Abu Mahdi al-Muhandis, i el líder de l’organització xiïta Badr, Hadi Al-Amiri.

Escalada de tensió

L’assalt d’avui es produeix després dels atacs de diumenge, que al seu torn responen al llançament de coets i projectils contra bases militars i instal·lacions amb presència nord-americana, que Washington atribueix a les milícies xiïtes. El passat dia 27, un contractista nord-americà va morir en un d’aquests atacs contra la base militar K1 de Kirkuk (nord), i és, doncs, la primera víctima mortal en aquest tipus d’incidents d’aquests últims mesos.

Notícies relacionades

Les autoritats polítiques i religioses de l’Iraq van condemnar i van rebutjar la resposta dels EUA, i el Govern va qualificar l’acció com «una violació de la sobirania iraquiana».

Per part seva, el prominent clergue xiïta Muqtada al-Sadr va assegurar ahir en un comunicat que està disposat a «expulsar» els EUA de l’Iraq «per mitjans polítics i legals», i per això va demanar col·laboració entre les institucions i partits polítics.