MESURA DE RECIPROCITAT

Espanya respon a Bolívia amb l'expulsió de tres diplomàtics de la seva delegació

El país sud-americà ha declarat persona non grata dos funcionaris espanyols i els ha donat 72 hores per abandonar La Paz

bolivia-bandera

bolivia-bandera

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern espanyol ha respost a les expulsions de membres de la delegació diplomàtica espanyola a La Paz amb l’expulsió de tres diplomàtics bolivians destinats a Madrid, segons ha pogut saber Europa Press. La resposta és una mesura de reciprocitat habitual en aquest tipus de casos.

Aquest dilluns la presidenta de Bolívia, Jeanine Áñez, ha donat 72 hores a la diplomàtica espanyola que va visitar divendresl’ambaixadora de Mèxic a La Paz així com a aquesta última perquè abandonin el país després de l’incident ocorregut arran de l’esmentada visita. 

«El Govern constitucional que presideixo ha decidit declarar persona non grata l’ambaixadora de Mèxic a Bolívia, María Teresa Mercado,l’encarregada de negocis d’Espanya a Bolívia, Cristina Borreguero, el cònsol d’Espanya a Bolívia, Álvaro Fernández, i el grup dels presumptament diplomàtics encaputxats i armats», ha assenyalat.

«Aquest grup de representants dels governs de Mèxic i d’Espanya ha lesionat greument la sobirania i la dignitat del poble i del govern constitucional de Bolívia», ha afirmat Áñez, segons informen els mitjans locals.

Comportament «hostil»

En aquest sentit, ha assegurat que «la conducta hostil intentant ingressar de forma subreptícia i clandestina a la residència de Mèxic a Bolívia desafiant els oficials policials bolivians i els mateixos ciutadans són fets que no podem deixar passar».

L’encarregada de negocis d’Espanya a Bolívia, Cristina Borreguero, va acudir a primera hora del matí de divendres a l’ambaixadora de Mèxic, en un acte que el Govern espanyol ha definit de «visita de cortesia», després que el país asteca hagués denunciat un increment de la presència policial boliviana entorn de la residència de Mercado i la mateixa Ambaixada en dies anteriors, desencadenant un encreuament de retrets entre els dos països.

La visita va ser vista per alguns sectors al país andí com un intent de treure d’allà els asilats polítics, una cosa que des del Ministeri d’Afers Estrangers espanyol s’ha descartat rotundament.

Al terme de la visita, els vehicles en els quals va arribar Borreguero no van poder tornar fins a la residència de l’ambaixadora mexicana per recollir-la, ja que la Policia boliviana l’hi va impedir, presumptament per la presència de persones encaputxades en ells i «presumiblement armades», segons va denunciar la cancellera boliviana, Karen Longaric.

Atacs de l’expresident Quiroga 

Notícies relacionades

Davant d’aquests successos, el Ministeri que dirigeix de forma interina Margarita Robles va anunciar l’obertura d’una investigació, però això no va apaivagar els ànims a Bolívia, on l’expresident Jorge ‘Tuto’ Quiroga, delegat presidencial davant de la comunitat internacional, va fer diumenge unes dures declaracions i va demanar al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que es disculpi amb Bolívia.

«Que penós que Pedro Sánchez estigui fent operatius amb rambos per extreure criminals, delinqüents blanquets i fraudulents que coneixen del projecte castrista i chavista», va sostenir Quiroga, amb referència als quatre policies que van acompanyar la delegació diplomàtica espanyola en la visita.