Centenars de popes protesten contra una polèmica llei religiosa a Montenegro

La llei preveu registrar com a estatals la majoria dels immobles i propietats de les comunitats religioses al petit país balcànic.

zentauroepp51492864 montenegro191224132940

zentauroepp51492864 montenegro191224132940 / BORIS PEJOVIC

1
Es llegeix en minuts
Efe

Centenars de sacerdots i monjos de l’Església ortodoxa sèrbia a Montenegro van protestar aquest dimarts a Podgorica contra una controvertida llei que preveu registrar com a estatals la majoria dels immobles i propietats de les comunitats religioses al petit país balcànic.

La marxa va tenir lloc davant de la seu del Parlament de Montenegro, on un comitè legislatiu ha donat avui el seu vistiplau per al debat sobre la norma que començarà aquesta mateixa setmana.

Amfilohije, el jerarca de l’Arquebisbat de l’Església ortodoxa sèrbia a Montenegro, va instar en la protesta els diputats a no permetre l’aprovació d’un projecte de llei sobre el qual –assegura– no hi ha hagut consultes amb la mateixa Església.

Dissabte passat unes 6.000 persones es van manifestar a Niksic, al nord de Podgorica, per exigir la retirada del projecte de llei.

Els popes protesten pels carrers de Montenegro /  (AP RISTO BOZOVIC)

L’anomenada «Llei de Llibertat Religiosa» inclou una provisió per registrar com a «béns públics» tots els immobles i propietats de les comunitats religioses, llevat que es presentin documents que confirmen que ja eren propietat de l’Església abans del 1918, quan Montenegro es va integrar en el llavors Regne de Iugoslàvia.

Si no existeix aquesta evidència es considera que aquests béns són estatals i seran registrats com a «herència cultural de tots els ciutadans».

L’Església ortodoxa de Montenegro compta amb el recolzament del prorús Front Democràtic, el principal partit de l’oposició, i de diversos partits proserbis que en els dies passats van assegurar que bloquejarien la votació.

El president montenegrí, Milo Djukanovic, home fort del país des de fa 30 anys, ha denunciat que les protestes busquen forçar que el país renunciï al seu futur a la Unió Europea (UE) i en l’eix euroatlàntic en favor d’una «il·lusió nacionalista».

Notícies relacionades

L’Església ortodoxa és dominant en aquest petit país, d’uns 620.000 habitants, que es va independitzar el 2006 de l’Estat comú que va formar amb Sèrbia després de la desintegració de Iugoslàvia.

Els partits opositors de Montenegro també es van oposar a l’ingrés del país a l’OTAN el 2017.