CONTROVÈRSIA AL PAÍS ASIÀTIC

La nova 'llei antimusulmans' dispara les protestes a l'Índia

La norma concedirà la ciutadania índia a immigrants hindús, sikhs, budistes, parsis i cristians

zentauroepp51399400 india191216101001

zentauroepp51399400 india191216101001 / ADNAN ABIDI

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Una llei de redactat commovedor i esperit inquietant ha sumat l’Índia en el cor global de protestes. Universitats ocupades, fragorosos xocs entre manifestants i policia, disturbis de sud a nord, sis morts i cap esperança d’un final a la vista. Els Estats Units, el Canadà i el Regne Unit han desaconsellat el turisme a zones del país, i el president japonès, Shinzo Abe, hi ha cancel·lat la seva visita oficial.

L’anomenada llei de ciutadania, més coneguda com a llei antimusulmana, ha trepitjat el rusc ètnic i religiós d’un país amb 1.300 milions d’habitants i una exemplar constitució secular contra la qual atempta el nacionalisme hindú. La llei va ser aprovada la setmana passada al Parlament amb la majoria del partit Bharatiya Janata del primer ministre, Narendra Modi.

L’esmena concedirà la ciutadania índia a immigrants fins ara il·legals de diverses minories religioses (hindússikhsbudistesparsis i cristians) arribats des de tres països de majoria musulmana (l’Afganistan, Bangla Desh i el Pakistan). N’hi haurà prou que provin la seva estada a l’Índia abans del 2015 per aconseguir els documents per un procediment d’urgència.

Comunitats vulnerables

Modi ha remarcat que la llei protegeix les comunitats religioses vulnerables i que els musulmans no constitueixen una minoria ni necessiten la protecció estatal. «Vull assegurar sense matisos als meus compatriotes indis que la llei de ciutadania no afecta cap ciutadà ni cap religió. Cap indi ha de preocupar-se. La llei només va dirigida als que han patit anys de persecució a l’estranger i no tenen cap altre lloc al qual acudir més que l’Índia», ha escrit el primer ministre.

A l’Índia i a l’estranger ho han vist d’una altra manera. L’exclusió remarca la retòrica antimusulmana que molts atribueixen a Modi i vulnera l’esperit secular de les lleis. «Avui és un dia fosc per a la història de l’Índia. La llei suposa la victòria dels estrets de ment i els intolerants sobre el pluralisme indi», ha denunciat Sonia Gandhi, presidenta de l’opositor Partit del Congrès.

Les recurrents acusacions d’islamofòbia  i intolerància enllacen amb la retirada mesos enrere de l’estatus autònom a la regió del Caixmir, de majoria musulmana, i que a la pràctica dota de més competències a Delhi i prepara l’allau d’hindús.

Els Estats Units i Europa han manifestat la seva preocupació i l’ONU ha advertit que la llei «podria menyscabar el compromís d’igualtat davant de la llei que estipula la Constitució índia».

La llei no només ha descompost els 200 milions de musulmans disseminats per tot el país. També ha estimulat el nativisme, el localisme i l’indigenisme, moderns eufemismes per a la xenofòbia de tota la vida. Als estats del nord-est es tem que la llei acabi amb la cultura local a cop d’onades migratòries. Rahul Gandhi, també del Partit del Congrés, ha parlat d’una «neteja ètnica i un criminal atac a la forma de vida i la idea de l’Índia» a la regió. Només a Bangla Desh hi ha 16 milions d’hindús i la seva arribada provocaria canvis radicals en les polítiques d’ocupació, educació o subsidis.

Tall d’internet

Les regions d’Assam i Tripura (nord-est) han patit els pitjors disturbis des que la llei va ser aprovada. El Govern ha tallat internet i ha decretat tocs de queda. Molts veïns han emprès vagues de fam i la repressió militar ha deixat ja desenes de ferits i sis morts.

L’aixecament popular s’ha estès per nou estats i macrourbs com ara Delhi, Calcuta, Bombai i Hydebarad. Les protestes més mediàtiques transcorren a la prestigiosa Universitat Jamia Milia Islamia (Delhi), on una vaga general pacífica va desembocar en fragorosos xocs entre estudiants i policia que van deixar 60 ferits i 50 detinguts després d’un intercanvi de pedres i gasos lacrimògens.

Notícies relacionades

Les fotografies i vídeos que mostren els agents apallissant sense mesura el que semblen estudiants desarmats han consternat la societat índia i han estimulat més protestes. Altres imatges amb autobusos cremats certifiquen el vandalisme. La policia ha defensat el seu mínim ús de la força i Modi ha aclarit que els violents poden ser identificats per «les seves robes» en el que sembla una subtil acusació als musulmans.

 

Temes:

Musulmans Índia