JUDICI POLÍTIC ALS EUA

'Impeachment': episodi dos

El Comitè d'Intel·ligència decideix no esperar a testimonis o documents clau bloquejats

El Judicial comença dimecres vistes per redactar els possibles càrrecs contra Trump

zentauroepp51130380 u s  president donald trump eats dinner with u s  troops at 191128201850

zentauroepp51130380 u s president donald trump eats dinner with u s troops at 191128201850 / TOM BRENNER

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La investigació de l’impeachment l’impeachment a Donald Trumpcomençarà a escriure, a partir de les 10 del matí de dimecres a Washington, el seu següent episodi.

A la sala 1100 del Longworth Office Building del Congrés, mateix escenari on durant cinc dies van desfilar davant les càmeres 12 dels 17 testimonis interrogats a porta tancada pel Comitè d’Intel·ligència de la Casa de Representants, arrenquen les sessions públiques del Comitè Judicial, encarregat de preparar els articles d’impeachment, equivalents en un judici polític a un president dels Estats Units alscàrrecs en un procés judicial tradicional.

Ha sigut decisió delsdemòcrates, que controlen la Cambra Baixa, posar en marxa aquesta nova fase del procés fins i tot sense haver aconseguit tot el que volien en la primera. I el seu principal dèficit es deu al bloqueig de la Casa Blanca i l’Administració, que ha deixat sense resposta requeriments oficials de documents així com citacions i invitacions a testimonis potencialment clau com el secretari d’Estat, Mike Pompeo; el vicepresident, Mike Pence; el cap en funcions del Gabinet, Mick Mulvaney, l’advocat personal de Trump Rudy Giuliani; i l’exassessor de Seguretat Nacional John Bolton.

Tot i que dues decisions judicials la setmana passada van obrir les portes perquè s’aconseguissin aquests testimonis i documents (en un dels casos amb una jutge assegurant que la idea que els assessors del president tenen immunitat és una «ficció» que «simplement no existeix») les apel·lacions i recursos ja han començat o estan assegurades i els demòcrates es neguen a permetre «que el president i d’altres arrosseguin això durant mesos en els tribunals», segons va explicar Adam Schiff, president del Comitè d’Intel·ligència.

«Quantitats massives de proves»

Schiff assegura que ja hi ha «quantitats massives de proves» de conducta inapropiada i «intenció corrupta» de Trump en les seves interaccions amb Ucraïna. «Com mostren les proves de forma concloent, el president Trump va condicionar accions oficials (una reunió a la Casa Blanca desesperadament desitjada pel nou president ucraïnès i ajuda militar nord-americana crítica) a les qualsUcraïna anunciés investigacions falses i políticament motivades que ajudarien la campanya de reelecció del president Trump el 2020», segons va escriure el demòcrata en una carta als congressistes del seu partit. «Ha acceptat o buscat que nacions estrangeres interfereixin en les nostres eleccions, incloent les pròximes. És un assumpte urgent que no pot esperar si volem protegir la seguretat de la nació i la integritat dels nostres comicis», va afegir.

L’informe del seu comitè amb els resultats de les seves indagacions i una enumeració dels casos d’incompliment de citacions legals que podrien suposar la base per a càrrecs d’obstrucció a la justícia, com els que es van redactar contra Richard Nixon, es farà públic després de sotmetre’l aquest dimarts a votació. Es traslladarà llavors també al Comitè Judicial, on serà debatut com a part d’unes vistes que se celebraran sota la presidència del demòcrata Jerry Nadler.

Aquest ha convidat Trump  i el seu equip legal, que a diferència de com va passar en el comitè d’intel·ligència, en el judicial sí que tenen la possibilitat de participar. «El president té una elecció per fer», va escriure Nadler en un comunicat. «Pot aprofitar aquesta oportunitat de ser representat en les vistes d’impeachment o pot deixar de queixar-se sobre el procés».

Quatre fases

Notícies relacionades

La primera fase de les sessions estarà centrada en els aspectes legals i constitucionals del procés contra el president. De fet, un plafó d’experts obrirà aquest dimecres les vistes per parlar de «les bases històriques i constitucionals» de l’impeachment a més de debatre com entenien i què pretenien els autors de la Constitució quan van incloure a l’Article II «termes com delictes i faltes». La vaguetat d’aquesta definició fa el seu fons objecte de debat i com es resolgui en aquest cas pot ser definitiu si no s’acusa Trump de «traïció» o «suborn», els dos únics delictes enumerats explícitament com a motiu d’impeachment i destitució.

En les vistes posteriors tots els comitès que han investigat Trump presentaran les seves conclusions. Una tercera fase permetrà al president i al seu equip legal presentar proves exculpatòries o de defensa i demanar testimonis. En la quarta i definitiva, el Comitè Judicial redactarà els càrrecs contra el mandatari i els enviarà per al seu debat i votació al terra del Congrés, on s’espera una votació abans de Nadal.

Tres claus

Segons els càlculs que dominen a Washington, el Comitè Judicial de la Casa de Representants podria tenir llestos en <strong>unes setmanes</strong> els <strong>articles d’<em>impeachment </em></strong>contra Trump, equivalent als <strong>càrrecs</strong>. La Cambra Baixa els sotmetria a <strong>votació abans de Nadal</strong> i el Senat començaria el <strong>judici polític a començaments del 2020</strong>.