ESCLAT SOCIAL

Commoció a Colòmbia per la mort d'un estudiant per la repressió policial

Dilan Cruz tenia 18 anys i s'ha convertit en el símbol d'una protesta que posa contra les cordes el Govern

zentauroepp51096183 dylan cruz191126093148

zentauroepp51096183 dylan cruz191126093148 / CAMILA LASALLE RAMIREZ

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

La violència és el paisatge natural de Colòmbia que l’argot macroeconòmic sol banalitzar. Més de 700 líders socials i 135 excombatents de les FARC han sigut assassinats des del 2016, quan es va firmar l’acord de pau amb la guerrilla. Aquest 2019 s’han perpetrat 709 feminicidis. Entre el gener i el setembre d’aquest any, 17.457 persones han sigut assassinades o han perdut la vida per decisió pròpia, en accidents viaris o de manera accidental.  Però, de sobte, la mort de Dilan Cruz als 18 anys com a conseqüència de la repressió policial durant les manifestacions pacífiques que van esclatar a tot el país fa unes setmanes ha provocat una enorme commoció nacional. S’ha convertit en símbol de la protestes contra un Iván Duque Iván Duque que no sap com encarrilar.

Cruz havia sortit al carrer juntament amb altres estudiants. Segons el portal de la revista ‘Semana’, «va marxar cap a la plaça Bolívar amb l’única intenció que el Govern parés l’orella i atengués els requeriments d’un país que no suporta més inequitat». La fatalitat l’estava esperant a l’encreuament del carrer 19 amb carrera 4. Allà, un integrant de l’esquadró mòbil antiavalots (Esmad) li va disparar al cap. Va caure sobre l’asfalt davant l’estupefacció col·lectiva. «Hi ha un ferit», va començar a cridar la gent al seu costat. Dilan Gutiérrez va provar d’auxiliar-lo. Immediatament es va adonar que tenia un projectil incrustat. L’ambulància va arribar després de 15 minuts. «Estic profundament ofès, això va ser un caprici de la Força Pública», va dir Gutiérrez.

Notícies relacionades

El moment en què rep el tret va quedar registrat en diversos vídeos que van començar a circular immediatament a les xarxes socials.  Al principi es va dir que Cruz havia rebut l’impacte d’una bomba atordidora. Però aquest dimarts Radio Caracol ha parlat d’una escopeta calibre 12 amb bales de fogueig. Els comunicats mèdics sobre l’evolució del jove van encapçalar els telenotícies. Quan dilluns a la tarda (matinada d’ahir a Espanya) l’Hospital San Ignacio va parlar d’un «estat crític irreversible», bona part d’una societat acostumada a les necrològiques periodístiques va contenir l’alè i es va preparar per al pitjor. Moltes persones van arribar a l’hospital amb espelmes i flors.

Nova jornada de vaga

«Lamentem profundament la mort del jove Dilan Cruz. Expressem les nostres sinceres condolences a la seva mare, el seu avi i les seves dues germanes. Reitero la meva solidaritat amb aquesta família», va escriure el president Iván Duque a twitter. «Dilan no va morir, a Dilan el van matar», criden els colombians que assisteixen diàriament a manifestacions manifestacions i es preparen per a una nova vaga nacional dimecres, després que aquest dimarts els líders dels sindicats i moviments socials s’aixequessin de la taula de diàleg amb Duque. «Que això sigui un detonador per acabar amb la violència», va demanar Denis Cruz, germana de la víctima el nom del qual es va transformar inesperadament en bandera col·lectiva.