CRISI A COLÒMBIA

El president de Colòmbia crida al diàleg enmig de protestes i toc de queda a Bogotà

Duque crida a no convertir les manifestacions en caos un dia després de la gran vaga nacional

L'oposició parla d'un despertar de la societat que ha perdut la «por» de reclamar més igualtat

zentauroepp51050368 ame8824  bogot   colombia   23 11 2019   miembros del ej rci191123185809

zentauroepp51050368 ame8824 bogot colombia 23 11 2019 miembros del ej rci191123185809 / Mauricio Duenas

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«¿Ha explotat l’olla?». La pregunta que va llançar la revista Semana se la va fer també un perplex Iván Duque. El president ha ofert als colombians iniciar una «conversa nacional» que permeti construir una «pau amb legalitat» i «tancar les bretxes socials». Duque va fer l’anunci un dia després d’una històrica vaga general contra el Govern de dretes que va convocar centenars de milers de persones als carrers. La «conversa», va dir, s’ha de donar a totes les regions i incloure «tots els actors socials i polítics». El mandatari ha deixat clar que «una cosa és l’expressió pacífica a través de la protesta, i una altra de ben diferent és aprofitar la protesta per sembrar el caos». D’aquesta manera, va estendre una mà a la societat ofuscada i es va reservar l’altra per advertir que enfortirà «el desplegament de patrulles mixtes de la policia i l’Exèrcit Nacional als llocs mes crítics». Una d’aquestes zones calentes és la mateixa capital que va dormir sota el toc de queda. «Des de fa molts anys, a Bogotà no es vivia una nit tan atemoritzant», va assenyalar també Semana. Malgrat aquestes pors i les restriccions, les cassoles van sonar davant una de les residències del cap d’Estat.

En algunes ciutats, les paraules de Duque es van barrejar amb estrepitoses cassolades. A aquest ritme, la crisi política colombiana sembla seguir la mateixa ruta que la de Xile. Igual com el seu col·lega Sebastián Piñera, la popularitat de Duque ve caient de manera inexorable. Abans de la vaga, la desaprovació arribava al 69%. Els analistes estimen que la seva imatge seguirà caient 15 mesos després d’haver iniciat la seva gestió amb l’aval d’Álvaro Uribe. Durant les protestes han mort tres persones i 122 més van resultar ferides. Un total de 151 agents de les forces policials van patir ferides. Tres ciutadans més van perdre al seu torn la vida com a conseqüència d’un atac amb cotxe bomba contra una comissaria a Santander de Quilichao, al convuls departament del Cauca.

Malestar per la desigualtat

«Al Govern li correspon fer unalectura ponderadad’allò que porta un sector tan ampli de la societat a expressar el seu inconformisme», va assenyalar el diari de Bogotà ‘El Tiempo’ en el seu editorial. La vaga general ha fet visible el malestar amb la desigualtat social en un país que aquest any creixerà un 3,3%. Els projectes de reforma laboral i de les pensions han sigut vistos com un aprofundiment de les desigualtats. Les primeres respostes del president a les protestes no han convençut l’oposició. Gustavo Petro, exalcalde de Bogotà i rival de Duque a les eleccions del 2018, considera que la «immensa mobilització» dels colombians és un senyal inequívoc de la «transformació de la societat». Segons Petro, l’«activitat vandàlica» amb què s’ha tractat de desprestigiar la protesta és «planificada i pagada per agents del poder». Les cassolades d’aquest divendres, ha remarcat en el seu compte de Twitter, han sigut una «resposta a la violència de l’Estat»

Notícies relacionades

«Rebutgem que el senyor president s’hagi enfocat en aquests fets laterals, en comptes de donar una resposta concreta i clara als reclams ciutadans», van dir els congressistes d’Aliança Verda, el Pol Democràtic i fins i tot el partit FARC sobre l’accent posat per Duque en els fets violents.

Silenci davant de les demandes

El silenci del president davant de les demandes socials, ha afegit els opositors, «és la pitjor resposta que se li pot donar als colombians». Per als legisladors, «la ciutadania apoderada» va sortir al carrer per cridar «en una sola veu que totes les vides són sagrades i que l’Estat ha de garantir protecció i seguretat a tots els colombians». El país, remarquen, «crida que el Govern no pot seguir impàvid en vista de l’assassinat de líders socials, i en rebutja l’estigmatització».