DRETS HUMANS

Mercenaris d'un grup paramilitar rus torturen i decapiten un sirià en un vídeo

Membres de Wagner colpegen un desertor de l'Exèrcit amb un martell i una pala i calen foc al cos ja sense vida

El mitjà que va publicar la gravació ha aconseguit identificar un dels torturadors i ha mostrat una imatge del seu passaport

sin-ttulo

sin-ttulo

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

«Talla’l més fort; va, només trenca-li l’esquena; utilitza la pala». «Deixa-li les cames; el penjarem per les cames». Aquestes eren algunes de les frases en rus que poden escoltar-se en un vídeo difós la setmana passada per ‘Nóvaia Gazeta’, un dels principals mitjans de la premsa independent russa, en el qual es mostrenquatre mercenaris del grup Wagner a Síria, aparentmenten estat d’embriaguesa, torturant salvatgement un individu sirià, abans de decapitar-lo i calar foc al seu cos. La publicació ha aconseguit identificar un dels torturadors i, fins i tot, ha mostrat una imatge del seu passaport.

Es tracta de Stanislav D.–el cognom es manté en secret per evitar que la família sigui objecte de represàlies–,un exagent de la policia a la ciutat de Stàvropol, al sud del país, que va ingressar el 2016 aWagner amb la intenció, segons va deixar escrit, de «defensar els interessos de la Federació Russa a l’estranger». Contactada per ‘Nóvaia Gazeta’, la família ha evitat fer cap comentari i fins i tot alguns pròxims han declarat que no el coneixen. Bellingcat, la pàgina web d’investigació sobre assumptes russos, també ha arribat a la mateixa conclusió sobre la identitat després d’haver dut a terme les seves pròpies indagacions.

Tot i que al principi els agressors intenten cobrir les seves cares, a mesura que avancen les tortures i l’alcohol fa el seu efecte, abaixen la guàrdia i arriben a mostrar els seus rostres. La gravació va ser realitzada fa dos anys en un zona petrolífera pròxima a la ciutat de Homs, al centre de Síria.

Un sirià que havia fugit de la guerra

Notícies relacionades

El torturat és un sirià de la localitat de Deir Ezorque es deia Mohamed Taha al-Ismail Abdalà. Havia fugit de la guerra a Síria i s’havia refugiat al Líban, tot i que a la seva tornada al seu país natal va ser arrestat i allistat per força a l’Exèrcit del règim sirià.

Malgrat que la mateixa publicació ha demanat a les autoritats judicials russes que obrin una investigació, és poc probable que això passi. Preguntat sobre això, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha assegurat que els fets «no tenen res a veure amb l’operació militar russa a Síria».         

Temes:

Rússia Síria