AUDIÈNCIA NACIONAL

El jutge De la Mata proposa jutjar l'exvicepresident sirià i oncle d'Assad per blanquejar 600 milions a Espanya

El magistrat l'imputa juntament amb els seus vuit fills i dues de les seves dones per organització criminal i rentar diners a Espanya des dels 80

Rifaat al-Assad també està pendent de judici a França i a Suïssa se'l reclama per lesa humanitat

1090284 42

1090284 42

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha proposat jutjarRifaat al-Assad, exvicepresident sirià i oncle de l’actual president, i 13 persones més, entre elles vuit dels seus fills i dues de les seves esposes, pels delictesd’organització criminal i blanqueig pel rentat de més de 600 milions d’euros a Espanya des de la dècada dels vuitanta. Els diners, segons la interlocutòria en què el magistrat dona per conclosa la instrucció, procedien del tresor nacional sirià, de què ja va extreure 300 milions de dòlars el 1984.

La resolució explica que Rifaat al-Assad va marxar de Síria el 1984 i es va concertar amb el seu germà, llavors president del país, Hafiz al-Assad, per depredar il·lícitament el tresor nacional. A més, De la Mata suma que en la dècada anterior, als anys 70, també va obtenir «ingents recursos il·lícits de múltiples activitats delictives com l’extorsió, amenaces, contraban, espoli de riqueses arqueològiques, usurpació d’immobles i tràfic de drogues». Rifaat al-Assad està pendent de judici a França per fets similars i Suïssa el reclama per crims de lesa humanitat.

Des de 1986

Les primeres adquisicions dels Assad a Espanya són de 1986, amb la compra de 244 places de garatge a través d’una societat gibraltarenya. Els diners malversats de Síria els va invertir en immobles i negocis a la província de Màlaga, especialment en punts estratègics de la Costa del Sol. A la localitat de Benahavís va adquirir una finca de 33 milions de metres quadrats. En total se li atribueixen 507 propietats a Espanya per valor de 695 milions d’euros.

Segons el jutge, Al-Assad va ocultar el seu important patrimoni amb diferents societats, administrades pels seus vuit fills i dues de les seves dones, així com «el recolzament determinant de legions d’assessors en totes les fases de la seva implementació, per a l’ocultació, transformació i blanqueig de tots aquests capitals». La clau de l’èxit de la seva estratègia criminal, segons el jutge, va ser «precisament el repartiment de tasques i la perfecta coordinació entre tots els membres de l’organització: el pare i líder, parapetat darrere de tots els altres». 

Inversions multimilionàries

Notícies relacionades

L’instructor considera que les inversions multimilionàries fetes a Espanya pel grup d’Al-Assad no tenen justificació, amb operatives presidides per la més absoluta opacitat i amb una estructura de centenars de societats pantalla que té com a única finalitat facilitar el blanqueig de capitals.

Rebutja la justificació donada per la família, que els seus béns procedeixen de regals de la família reial de l’Aràbia Saudita,  perquè ho descarta la investigació feta pel jutjat. El jutge cita entre altres llocs on té propietats  Gibraltar, Suïssa, Panamà, Jersey, Guernsey i el Regne Unit, on, entre altres immobles, té la residència privada més gran després del Palau de Buckingham. La interlocutòria destaca l’alt poder adquisitiu i elevat nivell de vida dels investigats, amb tres embarcacions i un avió privat Boeing 727 propietat de Rifaat, així com diversos vehicles blindats i altres d’alta gamma.