ELECCIONS BRITÀNIQUES

Un sondeig reflecteix que Johnson amplia l'avantatge davant els laboristes

L'enquesta atorga als 'tories' 14 punts d'avantatge

zentauroepp50535549 topshot   britain s prime minister boris johnson gestures as191023202334

zentauroepp50535549 topshot britain s prime minister boris johnson gestures as191023202334 / TOLGA AKMEN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

Els conservadors del primer ministre britànic, Boris Johnsonhan ampliat l’avantatge  davant els laboristes, amb una diferència de 14 punts, en una última enquesta sobre intenció de vot de cara alscomicis del 12 de desembre.

El sondeig, fet per la firma YouGov per al diari The Times, assenyala que els ‘tories’ han aconseguit un recolzament més gran després que el Partit del Brexit de Nigel Farage anunciés dilluns que la formació no presentarà candidats a les circumscripcions corresponents als 317 escons guanyats pels conservadors el 2017Partit del BrexitNigel Farage, a fi de no dividir el vot.

La consulta atorga alsconservadors un 42% de recolzament, davant el 39% que tenien abans de l’anunci de Farage, mentre que els laboristes, primers de l’oposició britànica, van pujar 2 punts fins al 28%, en tant que els proeuropeus del Partit Liberaldemòcrata han perdut un punt fins al 15%.

Retrocés de Farage

La firma YouGov, que va elaborar l’enquesta entre l’11 i el 12 de novembre entre 1.619 adults, assenyala que el Partit del Brexit va baixar cinc punts fins a obtenir un 4% de suport.

The Times assegura que aquesta és la primera vegada des de febrer que la formació de Johnson aconsegueix més del 40% de recolzament i afegeix que el sondeig és el primer que té en compte la decisió del polític antieuropeu de retirar els seus candidats de 317 circumscripcions.

Dilluns, Farage va anunciar a Hartlepool, nord d’Anglaterra, que la seva agrupació no li disputarà a Johnson aquests 317 escons i que, en canvi, concentrarà els seus esforços a provar de guanyar les circumscripcions que el Partit Laborista va obtenir el 2017.

El líder del Partit del Brexit va justificar la decisió davant del temor que, en cas de disputar els escons a Johnson, pugui sorgir un altre Parlament fragmentat al desembre, la qual cosa farà més difícil concretar la retirada britànica de la Unió Europea (UE).

Notícies relacionades

La mesura suposa un fort reconeixement per alpremier conservador, ja que alguns experts havien advertit que els ‘tories’ podien perdre terreny en algunes circumscripcions pel fort avenç del Partit del Brexit, especialment en zones del nord d’Anglaterra on hi ha més recolzament al ‘brexit’.

Durant l’actual campanya electoral, el primer ministre conservador promet executar el ‘brexit’ per al 31 de gener, la data de pròrroga que recentment va concedir el club europeu. Johnson defensa l’acord assolit amb Brussel·les i confia que pugui ser aprovat pel Parlament si guanya els comicis al desembre amb majoria absoluta.