Un divorci complicat

El Regne Unit celebrarà eleccions el 12 de desembre

El Parlament vota la llei que permeti la convocatòria de comicis

zentauroepp49583471 britain s opposition labour party leader  jeremy corbyn  pos190827190713

zentauroepp49583471 britain s opposition labour party leader jeremy corbyn pos190827190713 / DANIEL LEAL-OLIVAS

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Regne Unit anirà a les urnes el dijous 12 de desembre. Les terceres eleccions generals en menys de cinc anys, amb la batalla del ‘brexit’ sense resoldre pel mig i com a principal argument. La proposta presentada pel primer ministre, Boris Johnson, als diputats, la seva quarta temptativa, va ser aprovada a la Cambra dels Comuns per  438 vots a favor davant 20 en contra. Hi va haver una forta abstenció. Si el dia anterior els diputats havien rebutjat la mateixa proposta, en aquesta ocasió Johnson estava més ben situat. Podia obtenir l’aprovació per majoria simple i comptava amb el recolzament de liberals i independentistes escocesos. Això va forçar els laboristes a reconsiderar la seva posició i a acceptar els comicis.

Johnson havia retirat la tramitació del seu acord per al ‘brexit’, fins després de les eleccions. Era la condició que havia posat Jeremy Corbyn. «Sempre hem dit que volíem una elecció», va declarar envoltat de la plana major del seu equip. «La volem, però havíem exigit que abans s’abandonés la idea d’un ‘brexit’ sense acord. Ara tenim la confirmació dels 28 països membres de la Unió Europea. Participarem amb la campanya més gran que aquest Partit hagi muntat mai».

Alt risc per a tothom

El Regne Unit no ha celebrat eleccions al desembre des del 1923 i el fred, el mal temps, la falta de llum i la proximitat de les dates de Nadal poden ser factors que influeixin en l’afluència de votants i en el resultat. L’electorat d’edat més avançada, conservadors majoritàriament, és el més temptat a quedar-se a casa. En aquestes dates nadalenques també molts universitaris, que estan censats per votar als seus llocs de residència estudiantil, hauran tornat a casa. Els més perjudicats en aquest cas serien laboristes i liberals.  La convocatòria electoral porta, en tot cas, grans riscos per a tots els partits.

Promesa incomplerta

Johnson vol les eleccions per aconseguir una majoria que li permeti governar, ratificar el seu acord del ‘brexit’ i enterrar per sempre la possibilitat d’un nou referèndum i el fet de continuar a la Unió Europea.  És exactament el que perseguia Theresa May en les eleccions del 2017, de les quals va sortir-ne escaldada i va perdre la majoria. A Johnson els sondejos el donen com a guanyador, però la victòria no està ni de bon tros garantida. Els votants poden castigar-lo per la promesa incomplerta de treure el Regne Unit de la UE el 31 d’octubre. El beneficiat pot ser el Partit del Brexit de Nigel Farage, capaç de dividir el vot conservador, tot i que no aconsegueixi escons. Johnson mirarà de presentar-se com una víctima del Parlament i insistirà que ha intentat solucionar el ‘brexit’ per tots els mitjans.

Segon referèndum

Notícies relacionades

Els laboristes temen les eleccions. Els sondejos els situen a més de deu punts de distància dels ‘tories’ i en veu baixa, molts militants i diputats, temen que amb un líder com Corbyn, caminen cap a la derrota.  El missatge de la seva campanya se centrarà en el combat contra l’austeritat imposada pels conservadors, que ha empobrit especialment les classes més necessitades. Els liberals demòcrates, proeuropeus i amb el seu líder, Jo Swinson, francament novella, advocaran obertament per la celebració d’un segon referèndum. D’una manera o una altra l’elecció segellarà la sort del ‘brexit’.

Creuar els dits

Des de Brussel·les, el president del consell europeu, Donald Tusk va enviar un missatge de comiat, «als meus amics britànics», advertint-los que la pròrroga del ‘brexit’ fins al 31 de gener, «pot ser l’última» i els recomana que, «sisplau facin el millor ús possible d’aquest temps».   Tusk cessarà en el càrrec a finals de novembre. «També vull dir-vos adeu ara que la meva missió arriba a la seva fi. Creuaré els dits per vosaltres».