REGNE UNIT

Farage aplana el camí electoral de Johnson cap a la majoria al Parlament

El Partit del Brexit no competirà en les circumscripcions en poder del Partit Conservador

zentauroepp50853697 brexit party leader nigel farage visits the headland war mem191111173505

zentauroepp50853697 brexit party leader nigel farage visits the headland war mem191111173505 / PAUL ELLIS

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Boris Johnson ha rebut aquest dilluns un autèntic baló d’oxigen en plena campanya electoral. El Partit del Brexit no presentarà candidats en els 317 escons en poder dels conservadors des de l’elecció del 2017, segons ha anunciat el seu líder, Nigel Farage.

La decisió, presa unilateralment per Farage per evitar dividir el vot dels euroescèptics, fa més factible una victòria per majoria de Johnson. El Partit del Brexit sí que presentarà, en canvi, candidats als districtes electorals ocupats actualment perdiputats laboristesi altres partits proeuropeus. «Em complau que es reconegui que l’única manera d’aconseguir el‘brexit’és votar per nosaltres», va declarar Johnson, clarament satisfet. «Un gran pas en la direcció correcta», va afegir un ministre del Govern. L’anunci va provocar una forta pujada de la lliura esterlina, que v assolir el seu nivell més alt davant l’euro dels últims sis mesos.  

Contra laboristes i proeuropeus

Johnson s’ha compromès a deixar la Unió Europea el 2020 i assolir en un any un acord comercial a l’estil de l’aconseguit pel Canadà amb la Unió Europea (UE). Farage fa marxa enrere després de tractar inútilment una aliança electoral amb els ‘tories’. Al no aconseguir-ho, havia perdut el suport econòmic del seu principal benefactor i sofert la insistència i pressió dels ‘brexiters’, perquè, en un gest de «patriotisme», optés per no competir amb la gent del primer ministre.

«El Partit del Brexit no disputarà els 317 escons que els conservadors van guanyar en l’última elecció», va anunciar Farage quan falta un mes per als comicis. «Ens concentrarem exclusivament en tots els escons que actualment té elPartit Laborista, que ha trencat per complet amb el seu programa del 2017, en què prometia respectar el resultat del referèndum. També lluitarem contra la resta dels partits a favor de la permanència. Lluitarem contra tots ells».  No obstant, el fet de presentar candidats contra els laboristes pot perjudicar els aspirants conservadors a l’escó en aquests districtes.

Aliança amb Trump

Notícies relacionades

Des de la direcció laborista es va acusar Farage i Johnson de formar«una aliança amb Donald Trumpper vendre el país i enviar 500 milions de lliures a la setmana de la sanitat pública (NHS) a les companyies farmacèutiques dels Estats Units». Fa uns dies,Trump va irrompre a la campanya britànicaper demanar que Farage i Johnson s’unissin, perquè «junts serien imparables».

La ministra principal d’Escòcia,Nicola Sturgeon, va considerar ahir que l’acord converteix els conservadors «en el Partit del Brexit». La derrota dels ‘tories’ a Escòcia, va afegir Sturgeon, «contribuirà a privar el partit de Boris Johnson, cada vegada més a l’extrema dreta, de la majoria que persegueix».