Catàstrofe natural

Més de 150 incendis forestals continuen actius a Austràlia

Els focs, que han causat tres morts, han provocat importants danys ecològics i materials

zentauroepp50878079 fuego australia191113094055 / DAN HIMBRECHTS

zentauroepp50878079 fuego australia191113094055
zentauroepp50877841 fuego australia191113094059

/

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Més de 150 incendis forestals continuen actius al’est  d’Austràlia i han causat una situació qualificada de «catastròfica» per les autoritats. El Govern investiga si alguns dels incendis, entre els quals els que van cremar dimarts a la perifèria de Sydney, van ser iniciats deliberadament.

El Servei Rural de Bombers de l’estat sud-oriental de Nova Gal·les del Sud, la regió més castigada per aquests focs, ha informat que 73 focs continuen cremant, la meitat fora de control. El departament d’emergències de l’estat de Queensland va informar que cremen uns 80 incendis.

Les autoritats adverteixen del perill que els focs s’agreugin a Queensland, al nord-est del país, pelsforts vents que bufen a la zona.

«Això fa que les condicions siguin un desafiament per als bombers a terra», va apuntar Victoria Dodds, representant de l’Oficina de Meteorologia, a l’incidir, a més, en la possibilitat de tempestes elèctriques i els obstacles que suposa el terreny sec i la falta de pluja.

Evacuacions

Els bombers de Queensland han ordenat als residents de localitats com ara Noosa North Shore, Woodgate i Kinkuna, al nord de Brisbane, que abandonin l’àrea per la proximitat dels incendis.

Aquests incendis, en què tres persones han perdut la vida i més d’un centenar han resultat ferides, han devorat unes 300 edificacions a tot l’est d’Austràlia, segons les dades aportades pel comissionat dels bombers de Nova Gal·les del Sud, Shane Fitzsimmons.

Sydney, l’urbs més poblada d’Austràlia, els serveis d’emergència van llançar la vigília des d’avions líquid retardant i que han tenyit de vermell cases, carreteres i cotxes, entre altres objectes, en part dels barris dels afores.

Grans destrosses

L’actor australià Russell Crowe va publicar a les xarxes socials el mal parcial provocat pels focs de dimarts a la seva vivenda de la localitat de Nana Glen, a uns 600 quilòmetres al nord de Sydney.

Els serveis de bombers han elevat a més d’11.000 quilòmetres quadrats, una superfície similar a Jamaica, el terreny devorat pels incendis des de mitjans d’any a Nova Gal·les del Sud, mentre que a Queensland, el terreny calcinat és de 1.300 quilòmetres quadrats.

El total d’aquesta superfície gairebé triplica la calcinada durant els incendis de febrer del 2009 al’estat de Victòria (sud-est), que van causar 173 morts i 414 ferits, i catalogats com els pitjors viscuts al país oceànic en les últimes dècades.

Notícies relacionades

La temporada d’incendis a Austràlia varia segons la zona i les condicions meteorològiques, tot i que generalment es registren a l’estiu austral(entre els mesos de desembre i març).

En els últims anys, els incendis forestals a Australia–que aquest any també ha patit una forta sequera– han augmentat en intensitat i els experts vinculen aquesta virulència als efectes del canvi climàtic.