INESTABILITAT A CHISINAU

Cau el Govern proeuropeu de Moldàvia per una moció de censura

La UE adverteix que la maniobra posa en perill el paquet d'ajuts al país, un dels més pobres d'Europa

zentauroepp50868978 chisinau  moldova   12 11 2019   prime minister of moldova m191112191559

zentauroepp50868978 chisinau moldova 12 11 2019 prime minister of moldova m191112191559 / DUMITRU DORU

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

Cinc mesos ha durat l’estabilitat política a Moldàvia, la petita exrepública soviètica de parla romanesa que es debat entre l’acostament a la UE o al Kremlin. Una moció de censura ha fet caure el Govern proeuropeu i reformista de la primera ministra Maia Sandui ha posat fi a la fràgil treva existent entre forces europeistes prorusses. La Unió Europea ja ha advertit que qualsevol temptativa de modificar el curs reformista del país minvaria el recolzament financer que en l’actualitat presta Brussel·les al país.

«Continuarem la lluita; no defallirem», ha advertit Sandu davant de centenars de seguidors que l’aclamaven a prop de la seu del Parlament a Chisinau, la capital del país, on acabava de consumar-se la votació. La cap del Govern va ser investida el juny passat amb el recolzament extern del Partit Socialista, d’ideologia nacionalista populista i partidari de l’acostament a Moscou, i és, segons els sondejos d’opinió, una de les figures polítiques més respectades del país. La direcció de l’Estat, això sí, romania en mans del socialista Igor Dodon, que manté bones relacions amb el Kremlin i visita Moscou amb freqüència.

Notícies relacionades

El nomenament del fiscal general, un càrrec de gran rellevància en un país amb uns elevats nivells de corrupció, ha sigut el desencadenant de la crisi política. Sandu volia ser ella qui designés aquesta figura per poder complir la seva promesa electoral d’erradicar els suborns i les pràctiques fraudulentes, mentre que els socialistes pretenien que fos una comissió especial coordinada des del Ministeri de Justícia, un mètode que en el passat havia permès als socialistes col·locar personalitats afins en llocs clau del país.

Advertència de Brussel·les

La UE, per boca del comissari per a l’Ampliació, Johannes Hahn, ja ha expressat el seu recolzament a Sandu i ha amenaçat de limitar els ajuts europeus «si es produeix algun canvi en la seva determinació per reformar el país en els últims cinc mesos». El president, el prorús Igor Dodon, ha instat les dues formacions que han recolzat l’Executiu a proposar un nou candidat. Si no s’aconseguia, no descartava governar en minoria. Si el país no pot dotar-se d’un Govern en el termini de 90 dies, es convocaran eleccions anticipades.