PROCÉS POLÈMIC

Turquia comença a retornar els gihadistes presos als seus països d'origen

Ankara anuncia la repatriació d'un nord-americà, un alemany i un holandès, als quals els seguiran diverses desenes més durant els pròxims dies

El Govern turc ha avisat en diverses ocasions que els gihadistes estrangers no es quedaran al seu territori: «Turquia no és un hotel»

zentauroepp50842005 files  in this file photo taken on november 07  2019 turkish191111155105

zentauroepp50842005 files in this file photo taken on november 07 2019 turkish191111155105 / ATTILA KISBENEDEK

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Uns minuts després de ser expulsat de Turquia, l’home ha fet el camí de tornada. Era un gihadista nord-americà, i el Govern turc l’estavadeportant  per haver sigut membre d’Estat Islàmic.

Però Turquia no l’ha enviat als EUA, sinó a Grècia, a través de la frontera terrestre que comparteixen els dos països. L’home ha arribat fins als agents grecs, i aquests, al veure’l, l’han enviat de tornada a Turquia. Però els turcs ja no li han permès l’entrada, per la qual cosa ara l’home està atrapat en terreny de ningú.

No ha sigut l’únic: aquest dilluns, Turquia ha anunciat la deportació de tres membres d’Estat Islàmic que fins avui estaven tancats en presons turques. Són, en total, uns 1.200 gihadistes estrangers. Erdogan va dir que serien tornats, tots, als seus països d’origen. «Turquia no és un hotel», va dir la setmana passada el seu ministre de l’Interior.

«Aquest dilluns completarem la deportació, després dels processos legals, d’un ciutadà nord-americà, un alemany i un altre danès –ha dit el portaveu d’Interior turc, Ismail Çatakli, avui–. Deportaremset alemanys més aquest dijous. També estem completant els processos de dos terroristes irlandesosdos alemanys i 11 francesos, [tots], capturats a Síria». Els governs europeus afectats, de moment, no han dit res sobre això.

Pacte amb Trump

Quan Trump i Erdogan van negociar l’atac de Turquia al nord-est de Síria fa un mes, el president nord-americà li va demanar al turc una condició: que fos Ankara, a partir d’ara, qui s’encarreguésd’empresonar els membres d’EI a la presó i que ajudés, també, a pressionar Europa perquè repatriés els seus gihadistes nacionals.

Europa és temorosa i no ho ha fet. Alguns governs europeus, de fet, han revocat nacionalitats dels seus ciutadans. És el cas, per exemple, d’Alemanya, Holanda i el Regne Unit. Fer-ho és il·legal si la persona afectada no té cap altra nacionalitat. Ha sigut el cas d’alguns d’ells.

Notícies relacionades

Però Turquia assegura que això no li importa. S’ha compromès a tornar a tots els gihadistes estrangers que són a les seves presons s’oposi qui s’oposi. «Els esforços per identificar les nacionalitats dels terroristes capturats a Síria han sigut completades, amb el 90% delsinterrogatoris fets i els estats pertinents notificats –ha dit el portaveu del Ministeri de l’Interior turc aquest dilluns–. El procés de repatriació dels gihadistes als seus països d’origen continuarà. Turquia els extradirà sense importar el que digui ningú».

Per la seva banda, Síria també ha anunciat la repatriació de presoners gihadistes capturats en l’última operació militar. A les presons sirianes –custodiades per les milícies kurdes– hi ha 11.000 gihadistes estrangers i 100.000 familiars.