INVESTIGACIÓ PERIODÍSTICA

Familiars d'Assad posseeixen pisos de luxe a Moscou

Les propietats es troben al Centre Internacional de Negocis, un exclusiu barri de la capital, i pertanyen als Makhlouf, cosins del dictador

La web GlobalWitness denuncia que Moscou és el «santuari segur» del règim sirià, sota sancions, i la «porta» per on esquiva les sancions internacionals

zentauroepp36709985 file    in this oct  20  2015 file photo  russian president 191011193826

zentauroepp36709985 file in this oct 20 2015 file photo russian president 191011193826 / Alexei Druzhinin

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Rússia, i més concretament Moscou, es va perfilant com la rereguarda en la qual l’elit del règim sirià, composta pels membres del clan Assad i els seus pròxims immediats, descansa i s’allunya de les tribulacions de la guerra que dessagna el país àrab des de fa vuit anys, un lloc segur on invertir, fora de perill de represàlies o sancions internacionals.

Una investigacióinvestigació duta a terme perGlobalWitness, una web especialitzada en assumptes de corrupció a escala mundial, ha revelat que la família Makhlouf, formada pels cosins germans del dictador sirià, Bashar al-Assad, posseeixdiversos apartaments de luxe al denominatCentre Internacional de Negocis de Moscou, un exclusiu districte financer format per elevats gratacels on tenen la seva seu alguns dels bancs i companyies més importants de Rússia i on resideixen algunes de les persones més riques del país.

Segons els esbrinaments de GlobalWitness, es tracta de 18 pisos valorats en 40 milions de dòlars (al voltant de 36 milions d’euros) i repartits en dos avantguardistes torres en forma de cubs superposats. Van ser fins al 2012 els edificis més elevats construïts al continent europeu, una posició que aquell anys van perdre a favor del futurista gratacel londinenc ‘Shard of Glass’. La majoria dels pisos han sigut adquirits per Hafez Makhlouf, cosí germà de Bashar al-Assad, tot i que altres familiars, com ara la dona del seu germàRami Makhlouf, també tenen propietats en aquest lloc.

Responsable de la repressió

Notícies relacionades

Segons Amnistia InternacionalHafez Makhlouf va ocupar en el passat un lloc preeminent en el denominat Directorat General d’Intel·ligència, sent un defensor a ultrança de la repressió com a mètode per aixafar el 2011 l’aixecament de milers de sirians que demanaven reformes i democratització. Se’l responsabilitza directament de diversos incidents que van degenerar en banys de sang i en els quals franctiradors progovernamentals van obrir foc contra manifestants desarmats a Daraa i Douma, al sud del país. Rami, per la seva banda, està considerat com l’home més ric de Síria, ja que posseeix Syriatel, la principal companyia de telefonia mòbil del país. És, a més, la principal font de finançament del clan Assad.

Tant Rami com Hafez han sigut objecte de sancions internacionalsi, malgrat que han recorregut diverses vegades davant la justícia internacional, les seves demandes sempre han sigut rebutjades. En l’article, GlobalWitness afirma que «el règim sirià», a més d’utilitzar Moscou com «un santuari segur» per a les seves fortunes «producte de la corrupció», també la fa servir com una possible «porta» per injectar els seus guanys «en el sistema financer internacional» i eludir d’aquesta manera les sancions internacionals.