Crisi política a Bolívia

Morales anuncia la repetició de les eleccions a Bolívia després de la denúncia de l'OEA

Els experts regionals es neguen a validar el triomf d'Evo Morales

L'oposició ja no exigeix unes altres eleccions, sinó la dimissió del president

zentauroepp50830528 people shout slogans during a protest against bolivia s pres191110121200

zentauroepp50830528 people shout slogans during a protest against bolivia s pres191110121200 / CARLOS GARCIA RAWLINS

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El president de Bolívia, Evo Morales, ha anunciat la repetició de les eleccions a Bolívia, poc després quel’Organització d’Estats Americans (OEA), encarregada d’efectuar una auditoria del resultat dels comicis que li van donar la victòria, va constatar una manipulació informàtica en el recompte dels vots. Morales havia assegurat que acataria el veredicte d’aquesta comissió quan la crisi política tot just començava.  

«En virtut de la gravetat de les denúncies i anàlisis respecte al procés electoral que m’ha traslladat l’equip d’auditors, hem de manifestar que la primera ronda de les eleccions celebrada el 20 d’octubre passat ha de ser anul·lada i el procés electoral ha de començar novament», ha manifestat amb rostre adust i envoltat de dirigents socials. 

El mandatari ha accelerat la seva convocatòria a nous comicis per desactivar el conflicte polític que ha partit en dos la societat des del moment en què l’oposició va denunciar un frau a les urnes. «Després d’aquesta decisió que prenem, vull demanar que es rebaixi tota la tensió. Tots i totes tenim l’obligació de pacificar Bolívia. Faig una convocatòria: respecte entre família, respecte a les propietat privada, respecte a autoritats, respecte a tots els sectors socials. Tot el que tenim a Bolívia és el patrimoni bolivià i entre bolivians no podem estar enfrontats per fer mal», ha subratllat.

El poble bolivià, ha afegit, ha «d’elegir democràticament les seves noves autoritats». Al seu torn, s’ha referit a la necessitat d’incorporar «nous actors polítics». La frase ha provocat desconcert, davant de la possibilitat que no torni a presentar la seva candidatura. La data de la contesa encara es desconeix. De moment Morales ha acceptat immediatament la recomanació de l’OEA de «renovar la totalitat dels vocals del Tribunal Suprem Electoral»

Veredicte contundent

Les conclusions dels experts es van conèixer quatre dia abans del previst en el que sembla ser un intent d’encarrilar un conflicte que ja ha arrossegat lesinstitucions policials, que a diverses regions s’han posat del costat de l’oposició.institucions policials,  El document de l’OEA consigna que es van identificarirregularitats «molt greus» que llancen dubtes sobre els còmputs finals del Tribunal Suprem Electoral (TSE) que van donar la victòria al candidat del Moviment al Socialisme (MES) amb el 47,08% dels vots.

D’acord amb l’informe «en els quatre elements revisats (tecnologia, cadena de custòdia, integritat de les actes i projeccions estadístiques) es van trobar irregularitats, que varien des de molt greus fins a indicatives». L’OEA ha sigut eloqüent en la seva definició: «Tenint en compte les projeccions estadístiques, resulta possible que el candidat Morales hagi quedat en primer lloc i el candidat Mesa, en segon. No obstant, resulta improbable estadísticament que Morales hagi obtingut el 10% de diferència per evitar una segona volta», afirma l’OEA.

Les manipulacions al sistema informàtic són de tal magnitud que, subratlla l’informe, han de ser «profundament investigadesper part de l’Estat bolivià per separar les responsabilitats d’un cas d’aquesta gravetat.  

La resposta opositora

Notícies relacionades

«No tinc res a negociar amb Evo Morales i el seu Govern», va dir Mesa abans que es conegués la convocatòria a nous comicis. A hores d’ara del conflicte, Mesa ha quedat desdibuixat perquè l’empresari ultraconservador de la regió de Santa Cruz Luis Camacho va passar a liderar les protestes, deixant de banda la qüestió de la legitimitat electorial i exigint la dimissió del president. Camacho expressa els anhels dels sectors dominants de la regió més pròspera del país però amb un afegitó messiànic: per a l’empresari Déu i la Bíblia han de tornar al palau Quemado, la seu del Govern nacional. El secretari general de l’OEA, Luis Almagro, va ser categòric sobre això. «S’entén queels mandats constitucionals no han de ser interromputs». Almagro va demanar resoldre les diferències per les vies pacífiques i respectant «les lleis del país».

Amb part de la policia amotinada, l’Exèrcit bolivià va anunciar que no reprimirà les protestes i ha reclamat una solució en l’àmbit polític. «Les Forces Armades, emmarcades en la democràcia i les lleis, garantirem la unió entre compatriotes, per la qual cosa ratifiquem que mai ens enfrontarem amb el poble, a qui ens devem i sempre vetllarem per la pau, convivència entre germans i el desenvolupament de la nostra pàtria», va sostenir el comandant d’aquesta institució, Willams Kaliman. Els «problemes generats en l’àmbit polític–va subratllar– han de ser solucionats en el marc dels més alts interessos de la pàtria, abans d’arribar a moments irreversibles».