DETALLS DE L'OPERACIÓ

Un espia va robar els calçotets de Baghdadi per a un test d'ADN

Forces kurdes revelen que abans de llançar l'operació contra el líder d'Estat Islàmic es van assegurar «al 100%» de la seva identitat

zentauroepp50608489 int191027165028

zentauroepp50608489 int191027165028

2
Es llegeix en minuts
Reuters

ElsEstats Units es van assegurar «al 100%» abans que un comando de la Delta Force acabés amb la vida d’Abu Bakr al-Baghdadi el diumenge 27 d’octubre, que l’home que vivia en una modesta vivenda de Barisha, un petit poble del nord-est de Síria, era realment el líder d’Estat Islàmic. Fonts de les forces kurdes a Síria han revelat que un espia va aconseguir uns calçotets de Baghdadi per fer un test d’ADN que confirmés, abans de llançar l’operació, que el sospitós era Baghdadi. 

Polat Can, un assessor de les Forces Democràtiques Sirianes, liderades per milícies kurdes, ha explicat a Twitter com la tasca d’intel·ligència de les forces kurdes va ajudar a localitzar Baghdadi, del qual explica que canviava habitualment de residència i estava a punt de mudar-se de nou. «La nostra pròpia font va portar la roba interior de Baghdadi per fer una prova d’ADN i assegurar-nos al 100% que la persona en qüestió era el mateix Baghdadi», ha explicat Can en un fil en el qual dona detalls de l’operació.

En la seva compareixença per anunciar la mort de Baghdadi, Donald Trump ja va apuntar que els kurds havien proporcionat informació «útil» per a l’operació. Polat Can revela que les forces kurdes treballaven amb la CIA des del passat 15 de maig per localitzar el líder gihadista.

En aquesta tasca de seguiment, van detectar que Baghdadi s’havia traslladat de Deir al-Zor, a l’est de Síria, a la zona d’Idlib, on va perdre la vida. En el moment de l’operació, el dirigent d’Estat Islàmic estava a punt de mudar-se a la localitat de Jarablus.

Notícies relacionades

Can explica que la decisió de llançar l’operació per acabar amb la vida de Baghdadi es va prendre «fa més d’un mes» però l’operació es va retardar, apunta, per la retirada dels EUA del nord de Síria i la invasió turca, que va obligar els kurds a «parar les nostres operacions especials».

Al seu fil, Can reivindica el paper de la intel·ligència kurda en la captura de Baghdadi. «Tot l’espionatge i l’accés a Baghdadi així com la identificació del lloc on vivia va ser resultat del nostre propi treball. La nostra font d’intel·ligència va enviar coordenades, va dirigir i va participar en l’operació militar i va col·laborar que fos un èxit fins al final».