operació militar

Trump confirma la mort del líder de l'Estat Islàmic, Al Baghdadi, després d'una operació militar dels EUA

La matinada passada forces especials nord-americanes van atacar el lloc on era, al nord-oest de Síria

zentauroepp47950758 reapareci  abu bakr al baghdadi  l der del estado isl mico  190429191944

zentauroepp47950758 reapareci abu bakr al baghdadi l der del estado isl mico 190429191944

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller

Ja l’havien donat per mort diverses vegades en els anys anteriors. Tant russos com nord-americans s’havien posat la medalla en més d’una ocasió. Però Abu Bakr al-Baghdadi, el líder del’Estat Islàmic (EI), sempre acabava per reaparèixer i desmentir tothom.

Fugitiu des de fa dos anys –des que l’EI va començar a caure i a ser derrotat a Síria i l’Iraq–, Al Baghdadi, algunes vegades airós, altres pels pèls, va sobreviure tots els intents d’assassinar-lo.

Fins aquest diumenge: «Aquesta nit els EUA han ajusticiat el terroristamés important del món. Abu Bakr al-Baghdadi és mort. Ha mort al final d’un túnel, acorralat i plorant, cridant i sanglotant», ha dit el president nord-americà, Donald Trump, en una declaració feta amb tota la pompa possible en vista d’una notícia com aquesta. A un any de les eleccions als EUAObama va tenir el seu Bin Laden; Trump, Al Bagdadi.

«Era un violent i un sanguinari, i ha mort de forma violenta i sanguinària. Ha mort com el que era: un gos i un covard. I ara el món és un lloc millor i més segur. Déu beneeixi Amèrica», ha dit Trump.

De matinada

De matinadaNo es coneixen, de moment, gaire detalls de com ha sigut l’operació, però sí que ha comptat amb bombardejos aeris, helicòpters i forces especials nord-americanes sobre el terreny. Que Al Baghdadi, juntament amb les seves dues dones, fills, i guàrdia personal, s’amagava en uns casots al llogarret de Barisha, situat a la província rebel siriana d’Idlibcontrolada per Hayat Tahrir al-Sham (HTS), l’antiga Al-Qaida a Síria.

Pot semblar estrany, però no el protegien: HTS i l’EI han sigut rivals i enemics des de fa anys; el líder de HTS, de fet, ha celebrat aquest diumenge la mort del seu rival, tot i que ha lamentat que els qui hagin aconseguit fer-ho hagin sigut els «infidels i no els combatents de la fe veritable», és a dir, la seva.

En l’atac, a més d’Al Bagdadi, han mort vuit persones, segonsl’Observatori Siri dels Drets Humans (OSDH): la família del líder gihadista, el seu guàrdia i alguns alts càrrecs de l’EI. Hi ha, ha dit Trump, alguns capturats. Al Bagdadi, la mort del qual han confirmat els nord-americans després d’una anàlisi de l’ADN posterior, es va volar pels aires amb un cinturó d’explosius per no ser capturat. En aquell moment estava envoltat per la seva família.

Intel·ligència iraquiana i kurda

Intel·ligència iraquiana i kurdaL’operació, han dit els mateixos interessats, ha sigut, sobretot, gràcies al Govern de l’Iraq i les milícies kurdosirianes, les YPG –a les quals Trump va abandonar fa dues setmanes.Segons ha dit el líder del grup kurdosirià aquest diumenge, la seva intel·ligència feia cinc mesos que seguia la pista a Al Bagdadi, qui, es creu, va escapar en l’últim moment, quan l’EI va ser acorralat al sud-est de Síria, el març d’aquest any.

«Les nostres fonts a Síria –ha dit un oficial iraquià al’agència Reuters–confirmen l’èxit de l’operació després que descobríssim el seu amagatall, mentre intentava aconseguir que la seva família creués a Turquia des d’Idlib».

Així, amb la seva mort, s’acaben els seus més de nou anys liderant una organització, l’Estat Islàmic, que ell mateix va ajudar a fundar com a escissió d’Al-Qaida a l’Iraq.

Ho va fer en un terreny conegut. Al Bagdadi va reclutar els que després serien, juntament amb ell, els alts caps de l’Estat Islàmic a les infames presons nord-americanes a l’Iraq durant la invasió de George W. BushAbu Ghraib i Camp Bucca.

Notícies relacionades

El clergue, no obstant, no passaria a la fama mundial finsl’estiu del 2014, quan, en una mesquita de Mossul, la segona ciutat de l’Iraq, en directe per a tot el món, va declarar el naixement de l’Estat Islàmic com a país, es va autoproclamarcalifa de tots els musulmans i va demanar als seus feligresos de tot el planeta que es mudessin a Síria i l’Iraq per lluitar, morir i matar pel seu líder i religió. Van respondre a la crida, segons les estimacions, unes 100.000 persones.

La mort d’Al Bagdadi, no obstant, no significa ni de bon tros el final de l’Estat Islàmic. El grup gihadista, tot i que minvat i sense territori sota el seu control, continua comptant amb desenes de milers de seguidors a tot el món i cèl·lules a l’Iraq i Síria que, constantment, ataquen els seus rivals i la població civil.