Violència a Àsia

Pena de mort per a 16 persones per haver cremat viva una noia que va denunciar abusos a Bangladesh

L'adolescent havia denunciat per tocaments el director de la seva escola, que està entre els condemnats

zentauroepp50550994 files  in this file photo taken on april 12  2019 women hold191024105933

zentauroepp50550994 files in this file photo taken on april 12 2019 women hold191024105933 / SAZZAD HOSSAIN

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Bangladesh ha condemnat a mort 16 acusats d’assassinar una noia que havia denunciat els abusos sexuals del professor d’una escola islamista. La seva mort havia provocat sis mesos enrere nombroses manifestacions al país i la promesa del primer ministre, Sheikh Hasina, d’una ràpida resolució.

Nusrat Jahan Rafi, de 19 anys, va denunciar a la policia que el director de l’escola l’havia sotmès a tocaments al seu despatx. La denúncia va acabar amb el director a la presó i, des d’allà, aclareix la sentència, va planejar l’assassinat. Diversos companys i professors la van citar a l’última planta de l’escola i li van ordenar que retirés les acusacions. 

Davant de la seva negativa, la van lligar de peus i mans, la van ruixar de querosè i li van calar foc. La seva intenció era simular un suïcidi, però la noia va poder arribar al carrer amb elcos en flames i l’ambulància que la conduïa a l’hospital va gravar un vídeo al mòbil en què denunciava els fets i anomenava els culpables. Va morir quatre dies després amb cremades al 80% del cos.

Professors i polítics

El director figura entre els condemnats a mort, tot i que ha negat les acusacions i anunciat que recorrerà. 12 sentenciats més sí que han confessat el crim. Entre ells figuren professors de l’escola islàmica i líders de la formació governamental Awami League. El tribunal del sud del país ha despatxat el judici amb una celeritat desconeguda en un país on els processos s’eternitzen.

Notícies relacionades

El fiscal que ha dirigit el cas, Hafez Ahmed, ha enaltit la sentència com «un gran èxit per al nostre sistema judicial» que demostra que «ningú se salva després de cometre un assassinat». El germà de la víctima s’ha declarat «alegre» pel veredicte. «Tots van formar part de l’assassinat i ara n’han d’afrontar les conseqüències», ha afirmat. «El país sencer ha vist el que li va passar a la meva filla. Era una noia innocent que va ser brutalment assassinada per lluitar contra un acte immoral», ha afegit el seu pare.

L’organització Human Rights Watch ha afirmat que, tot i que no recolza la pena de mort, aplaudeix que les autoritats hagin castigat els culpables d’un crim que «havia enfurit molts bengalís».

Temes:

Bangla Desh