Crisi boliviana

Morales es declara guanyador de les eleccions en la primera volta i l'oposició ho desconeix

Escrutades el 99% de les meses, al president porta centèsimes de diferència a un Carlos Mesa que parla de frau

El president va qüestionar, al seu torn, la missió d'observadors de l'OEA per suposada parcialitat

bolivia-protestas-electorales-efe

bolivia-protestas-electorales-efe

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«Ja vam guanyar en la primera volta», va dir Evo Morales i va donar per certa la seva reelecció presidencial mentre l’oposició ho desconeix i vol forçar als carrers un segon torn el 15 de desembre. Escrutades el 99,11% de les meses, el candidat del Moviment al Socialisme (MES) arribava el 46, 97% dels vots, contra 36,59% de Carlos Mesa, que no va esperar l’últim recompte per desconèixer el resultat. «Tot el poble bolivià sabia que era un covard, ara s’ha demostrat que no només era un covard, havia sigut un delinqüent», va dir Morales sobre el seu rival.

Segons la Carta Magna, un candidat es declara vencedor si obté la meitat més un dels vots o un 40% i deu punts de distància del seu immediat seguidor. Morales va aconseguir el segon dels objectius per centèsimes. La diferència és tan ínfima que, en vista dels conflictes ja acumulats i davant el perill que creixin de manera impredictible, la missió d’observadors de l’Organització d’Estats Americans (OEA) va considerar que unasegona volta seria la «millor opció» a causa del «context» i «les problemàtiques» que ja han sorgit i s’insinuen en l’horitzó.

«No vull pensar que l’OEA ja està amb cop d’Estat, cop d’Estat intern i extern», va comentar Morales sobre aquest suggeriment, i la va convidar a participar en una auditoria de les actes electorals juntament amb l’oposició. Si hi ha un frau, va afegir, «haurien de presentar proves i no fer manifestacions que confronten els bolivians». El cap d’Estat va lamentar que la missió d’observadors opinés sobre els comicis sense haver conclòs l’escrutini. 

Mèxic va considerar que la missió de l’OEA ha perdut «objectivitat». La representant d’aquest país davant de l’organisme hemisfèric, Luz Elena Baños, va considerar que «davant d’un procés electoral que no ha acabat» és necessari guardar «prudència i respecte al desenvolupament del procés electoral, amb la confiança que serà el judici del poble bolivià i de les seves institucions la legítima guia perquè elegeixin el Govern que els ciutadans decideixin». Les missions d’observació, va assenyalar, no han de ser «intrusives».

Queda menys de l’1% de les meses per comptar. «Si baixem i guanyem amb menys del 10%, ho respectarem. Si el resultat final diu que anem a una segona volta, hi anirem», va dir Morales.

CREIX LA TENSIÓ

Mesa i els seus aliats van crear una Coordinadora en Defensa de la Democràcia per canalitzar el descontentament. S’esperen nous xocs entre partidaris i detractors del Govern. «El país està en un moment d’alta tensió. De tot el registrat, s’ha de concloure que l’Òrgan Electoral, amb els seus vocals actuals, ha perdut la credibilitat ciutadana. Per tant, hi ha d’haver un acord polític nacional per triar nous integrants d’aquest fonamental poder. Venen noves eleccions i urgeix comptar amb àrbitres que mereixin la fe del poble», va assenyalar el diari ‘El Deber’ en el seu editorial, que donava per fet que no ha conclòs la disputa a través del vot.

«La situació nacional és altament complexa. Les capitals i algunes províncies de sis departaments estan paralitzades i la violència no ha sigut absent, tot i que només sigui en fets aïllats. A més, la comunitat internacional està pendent del que passa a Bolívia i això pot minar la imatge del president i del seu Govern», va afegir.

Advertència dels EUA

Notícies relacionades

En aquest context tan inflamat, els Estats Units van cridar Bolívia a respectar el resultat de les eleccions sota el risc de «serioses conseqüències». El sotssecretari interí d’Estat per a Afers de l’Hemisferi Occidental, Michael Kozak, va exigir a Morales que «respecti els vots emesos pel poble».

Per la seva part, el president veneçolà, Nicolás Maduro, va sortir des de Caracas a donar suport al seu col·lega bolivià i va subscriure la seva hipòtesi política. Maduro va el definir com un president «reelecte, legítim i constitucional».