EL FUTUR DEL REGNE UNIT

Escòcia demanarà a Londres un segon referèndum d'independència per al 2020

La ministra principal d'Escòcia espera iniciar la negociació abans de finals d'aquest any

«Estem completant els nostres preparatius legislatius», diu Sturgeon en el congrés del SNP

zentauroepp50415544 aberdeen  scotland   october 15  nicola sturgeon first minis191015195040

zentauroepp50415544 aberdeen scotland october 15 nicola sturgeon first minis191015195040 / Jeff J Mitchell

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ministra principal d’Escòcia i líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP), Nicola Sturgeon, ha afirmat que demanarà a Londres la celebració d’un segon referèndum d’independència «l’any que ve». Sturgeon espera iniciar les negociacions abans de finals d’any.

«La meva decisió és que el referèndum se celebri l’any que ve. I ens estem preparant. Per a l’any que ve, haurem completat els nostres preparatius legislatius», va indicar Sturgeon en el discurs de clausura del congrés del Partit Nacionalista Escocès (SNP). «Puc confirmar avui que, abans de finals d’any, exigiré la transferència de poders que situï la legalitat d’un referèndum més enllà de qualsevol dubte», va assenyalar la dirigent nacionalista davant dels aplaudiments de l’auditori a Aberdeen.

Per a la ministra principal, una vegada es materialitzi la petició, el focus no s’ha de ficar en quina serà la resposta del Govern escocès si l’Executiu britànic, com ja ha avançat, es nega a iniciar les converses, sinó en com pot aquest «negar» els escocesos «la capacitat de triar el seu propi futur».

L’efecte del ‘brexit’

El 2014, el 55% dels escocesos va rebutjar en una consulta la separació del Regne Unit, però la victòria del brexit en el referèndum del 2016 al Regne Unit –un resultat que Escòcia va rebutjar majoritàriament– ha fet que el SNP reobri el debat sobre la tornada a les urnes.

Durant una intervenció marcada pelrebuig de la sortida de la Unió Europea (UE) i la defensa del plebiscit com a conseqüència, Sturgeon es va comprometre a impulsar la independència per convertir Escòcia en un «pont» entre el Regne Unit i el club comunitari, una vegada es produeixi el divorci, previst per al pròxim dia 31.

Notícies relacionades

«Serem en el mercat únic de la UE i també serem el veí més pròxim als nostres amics de la resta del Regne Unit, un pont entre la UE i el Regne Unit, que farà del nostre país un imant de la inversió global», va indicar.

L’acord amb l’Executiu de Boris Johnson és necessari perquè el Parlament escocès rebi les competències necessàries per planejar un referèndum d’aquesta naturalesa, ja que el SNP únicament contempla un escenari en què se celebri un plebiscit pactat amb Londres, a imatge del que va tenir lloc fa cinc anys.