TENSIÓ PEL 'BREXIT'

El Tribunal d'Apel·lació d'Escòcia declara «il·legal» la suspensió del Parlament

El Govern britànic ja ha anunciat que apel·larà contra aquesta decisió i està previst que el Tribunal Suprem celebri una vista per avaluar aquest cas

zentauroepp49811358 10 september 2019  england  london  uk prime minister boris 190911115558

zentauroepp49811358 10 september 2019 england london uk prime minister boris 190911115558 / Toby Melville

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Tribunal d’Apel·lació d’Escòcia ha declarat aquest dimecres «il·legal» la decisió del primer ministre britànic, Boris Johnson, de suspendre el Parlament del Regne Unit en el període previ a la sortida del país de la Unió Europea (UE).

Els tres jutges que componen el tribunal d’apel·lació de més rang d’Escòcia van revocar així una resolució anterior, emesa a començaments de setembre, que va dictaminar que el tancament sí que s’ajustava a la legalitat.

El Govern britànic ja ha anunciat que apel·larà contra aquesta decisió i està previst que el Tribunal Suprem, màxima instància judicial britànica, celebri una vista per avaluar aquest cas i un altre de presentat perl’activista ‘anti- brexit’ Gina Miller el 17 de setembre a Londres.

«Objectiu de silenciar el Parlament»

Els magistrats del Tribunal d’Apel·lació d’Escòcia, presidits per Lord Carloway, es van pronunciar així sobre la demanda presentada per un grup de més de 70 diputats britànics, que va demanar que s’establís la legalitat de clausurar la Cambra dels Comuns, que va tancar aquest dimarts, i la previsió és que romangui suspesa fins al 14 d’octubre.

Els partits de l’oposició –amb el suport d’un grup de 21 diputats conservadors descontents amb la gestió del seu govern– van aprovar la setmana passada una llei que obliga Johnson a demanar una pròrroga del ‘brexit’, si no arriba a un acord amb la UE el 19 d’octubre, per evitar una ruptura no negociada.

Els parlamentaris que es van querellar contra el gabinet conservador consideren que l’objectiu de Johnson és silenciar el Parlament amb l’estratègia de clausurar-lo de cara al ‘brexit’.

Esforç multilateral

Notícies relacionades

L’objectiu del primer ministre és presentar la seva agenda legislativa per al pròxim any en el que es coneix com el «Discurs de la reina», el 14 d’octubre.

Entre els signants de la demanda, liderada per la diputada del Partit Nacionalista Escocès (SNP) Joanna Cherry, també hi ha la líder dels Liberals Demòcrates, Jo Swinson, diversos parlamentaris laboristes i independents i l’activista Jo Maugham, de l’associació contrària al ‘brexit’ The Good Law Project.