NEGOCIACIONS 'IN EXTREMIS'

La UE esgota els terminis per tancar l'acord del 'brexit'

Els equips negociadors de Brussel·les i Londres continuen intentant tancar un pacte abans de la cimera de dijous i divendres

50411078 60

50411078 60 / Virginia Mayo (AP)

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martínez

El termini límit és el 31 d’octubre. Aquell dia, si no ho impedeix un tercer ajornament, el Regne Unit es convertirà en un país tercer. Amb acord o sense. De forma ordenada o caòtica. A 15 dies d’aquesta data, la sensació a Brussel·les és de«prudent optimisme», del qual l’acord està a la vista i «hi ha progressos» cap a undivorci amistós. El que no està clar és si els avenços seran suficients per culminar aquest procés durant la cimera de líders europeus aquest pròxim 17 i 18 d’octubre. 

«Tot i que l’acord serà difícil, cada vegada més difícil, encara és possible aquesta setmana», ha assegurat el negociador europeu, Michel Barnier, poc abans d’informar els Vint-i-set ministres d’Assumptes Europeus de l’estat de les converses i d’una nova maratoniana jornada de negociacions a Brussel·les amb l’equip negociador de Boris Johnson per intentar desbloquejar in extremis  un acord.

«Òbviament, aquest acord haurà de funcionar per a tothom: tot el Regne Unit i tota la UE», va explicar el polític francès, que va insistir que ha arribat l’hora de traslladar «les bones intencions» expressades en les últimes setmanes a «un text legal» que garanteixi l’operativitat de l’acorddes del primer dia.

Tot i que no hi ha detalls d’aquesta última ronda de discussions, elselements de fricció, segons fonts europees, continuen sent launió duanera i els controls a Irlanda, lacapacitat de veto del Parlament d’Irlanda del Norden relació amb el manteniment del territori nord-irlandès alineat a la reglamentació europea i el tipus derelació futura entre el Regne Unit i la UE.

Negociació complicada

Les solucions plantejades fins ara per Londres són extremadament complicades i deixen molts punts vulnerables que preocupen a Brussel·les, com l’eventual frau en l’IVA. Per això, la insistència de Barnier a aconseguir prou progressos a temps per consultar aquest dimecres amb els ambaixadors permanents –la reunió està prevista a les 14 hores– i rebre l’aval previ de la Comissió Europea

Altrament no serà possible ratificar l’acord en la cimera d’aquesta setmana ja que no hi haurà negociacions entre els líders europeus. «Si aconseguim un acord aquesta nit [per ahir] serà possible anar al Consell [Europeu] i al Parlament britànic. Però no serà fàcil. Tenim algunes línies vermelles», ha recordat el ministre d’Exteriors belga, Didier Reynders. La seva col·lega francesa,Amélie de Montchalin, ha reiterat que França vol un acord però «no a qualsevol preu» i que garantir el mercat interior i la pau a Irlanda és crucial. 

¿Tercera pròrroga?

Notícies relacionades

Si Frost i Barnier no aconsegueixen desbloquejar la pilota quedarà de nou en mans del Govern britànic. El seu primer ministre, Boris Johnson, ha deixat clar que no pensa demanar una tercera pròrroga, malgrat que està obligat per la llei Benn si no hi ha acord per al 19 d’octubre. «Podem seguir més enllà de la cimera i continuar amb les converses la setmana que ve. És possible perquè el Regne Unit no ha de sortir de la UE fins a finals de mes», va dir el ministre d’Exteriors irlandès,Simon Coveney

Des de Dublín, el seu primer ministre, Leo Varadkar, s’ha mostrat també cautelós però optimista. «Les indicacions inicials són que estem fent progressos en la bona direcció», ha valorat. «Veurem com es desenvolupa en els pròxims dies. Si podem aconseguir un acord dijous o divendres. Si la Cambra dels Comuns vota a favor d’un vot indicatiu favorable a l’acord dissabte podria no arribar a ser necessària una extensió», ha indicat des de Dublín. Un escenari, en tot cas, cada vegada més probable hi hagi acord o no n’hi hagi, segons han indicat fonts alemanyes.