EL FUTUR D'EUROPA

El 'brexit' entra a la setmana més decisiva

La Comissió Europea, prudent després de les intenses negociacions del cap de setmana

La hipòtesi que es concedeixi una tercera pròrroga torna a guanyar protagonisme

zentauroepp50302235 files  in this file photo taken on february 12  2019 a man w191013201316

zentauroepp50302235 files in this file photo taken on february 12 2019 a man w191013201316 / TOLGA AKMEN

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Si l’intent negociador d’aquest cap de setmana culmina amb èxit a la cimera de líders europeus del 17 i 18 d’octubre, el Parlament britànic es reunirà de forma excepcional un dia després, el 19, per provar de segellar el pacte que farà que el Regne Unit surti de la Unió Europea de forma ordenada la data prevista, el 31 d’octubre. Avui dia, no obstant, aquesta seqüència d’esdeveniments, continua envoltada de molta incertesa pelslimitats avenços aconseguits i per un calendari extremadament ajustat.

«Michel Barnier ha informat els ambaixadors dels 27 aquesta tarda, després de les converses tècniques constructives [mantingudes] amb el Regne Unit durant el cap de setmana. Queda molta feina per fer», s’ha limitat a anunciar amb prudència la Comissió Europea en un breu comunicat. Cap detall sobre com pensa garantir el Govern britànic que no hi haurà controls duaners a l’illa d’Irlanda una vegada s’hagi consumat la sortida, el gran escull de les negociacions.

Llavor d’esperança

El primer ministre britànic, Boris Johnson, i el seu homòleg irlandès, Leo Varadkar, van sembrar la llavor de l’esperança dijous passat quan van anunciar l’existència d’«un camí cap a l’acord». No van donar més explicacions en públic tot i que en privat n’hi va haver prou per convèncer el negociador europeu,Michel Barnier, Michel Barnierque aquesta vegada Johnsonanava de debò i que les seves idees podrien resoldre el problema dels controls duaners i del pronunciament del’Assemblea de Stormont cada quatre anys sobre la vinculació d’Irlanda del Nord a la reglamentació europea. 

Per això el vistiplau que el francès va rebre divendres per intensificar les converses el cap de setmana. De moment, no hi ha hagut avenços però les converses entre l’equip de Barnier i el del britànic David Frost continuaran aquest dilluns, segons ha traslladat el francès als ambaixadors permanents dels 27 durant una reunió extraordinària feta aquest diumenge. Un dia després, dimarts, Barnier anirà a Luxemburg, al Consell d’Afers Generals a fer balanç davant els ministres d’afers europeus. Dimecres, a 24 hores de la cimera, es tornaran a reunir els ambaixadors dels 27in extremis. Si aleshores no hi hafumata blanca es dona per fet que no serà possible tancar cap acord perquè «es manté la idea que no es negociarà durant la cimera», asseguren fonts comunitàries.

¿Tercera pròrroga?

Notícies relacionades

Aquí és on tornarà a entrar la hipòtesi d’una tercera pròrroga. La Unió Europea continua disposada a acceptar un altre ajornament del divorci. «Correspon als britànics decidir si demanaran una extensió però si Boris Johnson demanés temps addicional, que probablement no ho farà, seria des del meu punt de vista un disbarat històric rebutjar aquesta petició», ha declarat el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en una entrevista publicada aquest diumenge pel diari austríac Kurier. 

La Unió Europea, tal com va assenyalar la setmana passada el seu president, Donald Tusk, està disposada a treballar fins a l’últim minut per evitar una sortida caòtica. «Però certament no m’agenollaré per demanar-los que demanin temps. És una qüestió dels britànics», ha puntualitzat el democristià luxemburguès, que, si no hi ha retards d’última hora, abandonarà la presidència de la Comissió Europea el mateix dia del brexit.