TENSIÓ AL GOLF

L'Iran denuncia un atac amb míssils contra un dels seus petroliers

L'incident impulsa a l'alça el preu del barril Brent, de referència a Europa

zentauroepp50347804 a handout picture released iranian state tv irib on october 191011112019

zentauroepp50347804 a handout picture released iranian state tv irib on october 191011112019

1
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Un petrolier iranià ha sigut atacat aquest divendres a uns 100 quilòmetres de la ciutat saudita de Jiddah, «des d’un lloc pròxim del seu corredor de pas a l’est del mar Roig», segons ha confirmat el Govern iranià.

La Companyia Nacional de Petroli de l’Iran (CNPI) ha indicat que el barco ha patit dues explosions. Mitjans de comunicació oficials de l’Iran han informat que dos míssils han causat les deflagracions, que s’han produït a les 5.00 i les 5.30 del matí (hora local).

«Tota la tripulació està bé i el barco està estable; no hi ha incendis a bord», ha assenyalat la CNPI, que ha contradit diverses informacions que parlaven d’incendis a la nau.

El portaveu del ministeri d’Exteriors iranià, Abbas Mousavi, ha assegurat que la situació del petrolier està sota control i que «les investigacions sobre els detalls i els autors d’aquest moviment perillós continuen», segons ha informat l’agència oficial iraniana de notícies IRNA.

Tensió entre l’Iran i els EUA

«En els últims mesos, s’han dut a terme altres actes de sabotatge contra petroliers iranians al mar Roig [...] Totes les responsabilitats [...] inclosa la contaminació ambiental a la regió, recauen en els qui són al darrere d’aquesta perillosa aventura», ha assenyalat Mousavi. L’atac al petrolier, operat per la CNPI i denominat ‘Sabiti’, ha provocat l’abocament de cru al mar Roig. 

Notícies relacionades

En els últims mesos s’han produït diversos atacs contra infraestructures petrolieres al Golf que han disparat la tensió a la zona. Els EUA van acusar l’Iran d’aquests sabotatges a l’estret d’Ormuz, al juny i al juliol, però Teheran ho nega. Les relacions entre Teheran i Washington s’han deteriorat des que l’any passat els EUA es van retirar del pacte sobre el programa nuclear iranià i van imposar noves sancions a l’Iran.

L’atac d’avui ha impulsat a l’alça el preu del cru Brent, de referència a Europa, que ha sobrepassat els 60 dòlars el barril.